Parkovné v Pardubicích bude od 1. října možné zaplatit nejen zakoupením lístku v automatu, ale také odesláním SMS zprávy. Záměr už přijali zastupitelé.

„Pro město nebude zavedení systému znamenat prakticky žádné náklady," uvedl náměstek pardubické primátorky Martin Bílek.
Přístroje pro zjištění toho, kdo parkovné zaplatil a kdo ne, policie získala zdarma už před časem a poplatky operátorovi a zprostředkovateli zaplatí samotní řidiči.

Parkovné se zdraží

„Když parkovací lístek v automatu stojí deset korun, přes SMS vyjde parkování na stejný čas na 13 korun. Tyto tři koruny navíc zaplatí majitelé aut. Možnost placení parkovného by obyvatelům měla přinést větší pohodlí. Když se například někde zdrží, mohou poslat SMS a parkovné zaplatit, aniž by se museli vracet k autu," sdělil Martin Bílek.

Systém měl být zaveden už v dubnu letošního roku, ale kvůli technickým problémům a dodatku ke smlouvě o provozování se jeho spuštění o něco zdrželo.

Úhrada parkování pomocí textové zprávy má být velmi jednoduchá, lidé v Pardubicích najdou návod vylepený na parkovacích automatech. Bude stačit odeslat textovou zprávu ve správném tvaru a parkování bude zaplacené. Policisté se to díky technickému vybavení dozvědí.
O placení parkovného touto formou se v Pardubicích mluví několik let. Město už v minulosti vypsalo výběrové řízení na dodavatele systému, kvůli nepřesnostem ho ale muselo zrušit.

Placení parkovného pomocí textových zpráv není v České republice nic nového.
Využívají ji už například v Hradci Králové, Ústí nad Labem a Českých Budějovicích. Funguje podobně jako dárcovské „esemesky". (skr, čtk)