Na jeden z možných finančních zdrojů upozornil na úterním jednání zastupitelů předseda představenstva Městského rozvojového fondu Pardubice Milan Tichý. „Prodejme Pasáž, vždyť ji v tuto chvíli nepotřebujeme. A získejme prostředky na plavecký areál,“ vyzval během debaty zastupitelů. „Zajímavá myšlenka,“ nechal se slyšet primátor města Jaroslav Deml.

Na zastupitelstvu se dále návrh Milana Tichého nerozebíral. Podle předsedy fondu, do jehož majetku byla Pasáž spolu s dalšími cennými městskými nemovitostmi před lety vložena, je ale na místě.

Fond zadal znalecký posudek

„Aktuální stav Pasáže je tristní. V této chvíli je odhadovaná výše nákladů na její rekonstrukci zhruba kolem 180 až 200 milionů korun s malou přístavbou. Ale i pouhá rekonstrukce při zachování současného půdorysu by vyžadovala částku minimálně 150 milionů. Je potřeba říci, že městskému rozvojovému fondu by se investice jako majiteli nikdy nevrátila. A popravdě řečeno, v této chvíli je potřeba hospodařit tak, aby byla zachována minimální návratnost investice. Proto by bylo účelné nyní uvažovat o tom, jestli fond tento objekt neprodá,“ říká Milan Tichý.

Pardubická Pasáž patří k významným architektonickým stavbám města a je na seznamu památkově chráněných objektů. Původně s ní mělo město velké plány, z rekonstrukce se však uskutečnila pouze část a opravy se dočkala jenom vstupní část z třídy Míru. Většina bytů je nyní prázdná již několik let, do domu zatéká a rychle chátrá.

Znalecký posudek na Pasáž ve stavu, v němž se nyní nachází, se podle Milana Tichého tvoří a bude k dispozici během měsíce. „Nemáme představu – ani ,nástřelem’ – o její ceně, protože je opravdu v takovém stavu, že si to netroufáme.“

Prodej Pasáže bude mít jistě svoje odpůrce, především z obavy, aby změna majitele skutečně vedla k její hodnotné opravě. Předseda fondu je však přesvědčen, že tuto záležitost lze náležitě ošetřit. „Jednou z našich podmínek, ale i památkového ústavu, je zachování původního stavu, rekonstrukce případně za použití historických výkresů. Vše je řešitelné,“ říká předseda fondu.

Opraví Pasáž tak jako Grand?

Jinou věcí podle Tichého je, nakolik by se změnilo uspořádání vnitřních prostor Pasáže. „Podívejme se třeba na zrekonstruovaný objekt Grandu. Myslím si, že tam byla velice dobře spojena vnější rekonstrukce, kdy plášť budovy odpovídá historickým parametrům, a vnitřek je v podstatě úplně o něčem jiném. Nemyslím si, že v Pasáži by to bylo to samé, ale zhruba by to asi tak odpovídalo tomu, co od toho očekáváme,“ dodal Tichý.