Nevšední zážitek – maraton ulicemi Pekingu v třicetitisícovém davu – má za sebou běžkyně Jana Horáková ze Srchu.

„Jsem nadšená ze závodu i z města," řekla po návratu z Asie žena, která se díky účasti v běžecké lize RunCzech ocitla na privilegované startovní pozici nejznámějšího čínského maratonu .

Překvapilo ji, jak zkreslené představy o hlavním městě Číny v Čechách máme. „Známí mě varovali před smogem, ale nikdo z nich Peking skutečně neviděl. Já musím říci jen to, že doufám, že se do Pekingu ještě někdy vrátím i s celou rodinou," svěřila se Jana Horáková, kterou do Číny doprovázela devatenáctiletá dcera.

Metro? Přeplněno!

Přestože v Pekingu žije kolem devatenácti milionů lidí, cítily se v něm Češky zcela bezpečně, a to i v nočních hodinách. „Místní lidé byli velice milí a vstřícní. Snažili se s námi domluvit anglicky, poradili, pomohli," zavzpomínala Jana Horáková. Samy bez obav cestovaly metrem a šly se podívat i do chudinských čtvrtí.

„Peking je přeplněný lidmi, to je snad jediná nevýhoda. Místní ale spořádaně stojí fronty. Veřejné dopravní prostředky jsou přeplněné, musíte se na sebe mačkat, ale nic nepříjemného jsme opravdu nezažily," řekla maratonská běžkyně ke svým zkušenostem ze sedmidenního pobytu.

Nevadily jí ani poměrně časné a přísné kontroly. Při vstupu do památek je v Pekingu běžná prohlídka zavazadel, hlavně místní čeká i „prošacování". „Nás jako Evropanky osobní kontrole tak často nepodrobovali. Musím ale přiznat, že jsem tu trochu osobní svobody ráda vyměnila za ten pocit bezpečí, který jsem ve městě měla," dodala Jana Horáková. A co smog? „Dýchalo se dobře," zhodnotila běžkyně.

3 hodiny 44 minut

Zážitky z památek, například ze Zakázaného města, komplexu paláců, odkud dříve vládli čínští císařové, nebo Velké čínské zdi, jsou podle jejích slov nezapomenutelné. A stejně tak i samotný maratonský závod.

„Přestože nás běželo třicet tisíc, necítila jsem se stísněně. Měli jsme k dispozici čtyřproudou silnici, organizace byla výborná," popsala Jana Horáková. Nakonec zaběhla ještě lepší čas než během pražského maratonu, a to 3 hodiny 44 minut.