Plakát s heslem „Zdravě žít a svobodně myslet“ představil Stanislav Penc o víkendu na republikové radě Strany zelených. U části veřejnosti však vyvolal značné rozpaky.
Předseda Královéhradecké krajské organizace Strany zelených Stanislav Penc odmítá, že by propagoval užívání marihuany. „Konopí bylo před třemi generacemi běžnou energetickou a ctěnou plodinou. Kdybychom místo řepky znovu víc pěstovali konopí, měli bychom nejen olej, ale i biomasu, a bylo by to šetrnější k přírodě i k lidem,“ vysvětluje. Tvrdí, že plakátem propaguje i část programu Strany zelených, který se týká využití energetických rostlin.
„Z konopí se vyrábí spousta léčebných prostředků a mastiček na různé ekzémy, na léčbu lupénky, Alzheimerovy choroby i roztroušené sklerózy. Samotné pěstování konopí nemůže být trestným činem. Až třetina mládeže užívá konopí, nebo chcete–li marihuanu, k relaxačním a léčebným účinkům.
Je nesmyslem, aby kvůli tomu byli kriminalizováni,“ říká Penc. Asi šest rostlinek konopí pěstuje k léčebným účelům už několik let. Plakátem chce vyvolat odbornou diskusi ne politiků, ale lékařů a psychologů k problematice využívání konopí a marihuany.