TŘETINOVÁ PODPORA
„Letos jsme tuto část festivalu museli z finančních důvodů zrušit. A to proto, že podpora z města je nyní třetinová,“ řekl za pořadatele dramaturg festivalu a lídr skupiny Marien Vít Troníček. „Nefňukáme, jen konstatujeme, že ze strany nového vedení města a zámku už necítíme takovou pomoc jako na začátku,“ upřesnil Vít Troníček. 

„Naštěstí nás podrželi diváci. Na návštěvnost si nemůžeme stěžovat. Naopak mám pocit, že současná doba folku přeje. Lidé jsou možná překrmeni jinými žánry, a tak hledají něco zajímavého, neotřelého. Nebo se vracejí ke kořenům a v tu chvíli nacházejí tuto muziku,“ přemítal frontman kapely Marien, která byla hlavní hvězdou nedělního programu třídenní přehlídky. Na tu mimo jiné v pátek zavítal například zpívající právník Ivo Jahelka nebo Ivan Hlas se svým triem. 

NÁDHERNÁ KULISA
„Myslím, že v tomto složení se na folkový festival hodíme. A pardubický zámek je krásný. V takové kulise se hraje nádherně,“ konstatoval Ivan Hlas. 

Hlavní hvězdou sobotního dne pak byl legendární Spirituál kvintet. „Těší nás pozitivní ohlasy výrazných hudebních osobností, které oceňují výjimečnost prostředí a rády se k nám vrací,“ sdělil za produkci festivalu Ivan Kurtev. Ten nepřímo naznačil, že budoucnost Pernštejnské fortuny je v tuto chvíli nejistá. 

FESTIVALY VZKVÉTAJÍ
Přitom folkové festivaly po republice vzkvétají. „Dříve byly po republice dva nebo tři velké, konkrétně Svojšický slunovrat nebo Porta. Dnes jich ke dvěma desítkám a těch opravdu velkých je pět. Muzikanti mají kde hrát a i když se neobjevují v médiích, je až nečekaně moc těch, kteří se touto hudbou živí. Pro někoho je folk možná neviditelný žánr, ale na nezájem posluchačů si rozhodně nemůžeme stěžovat. Například nedaleké Folkové Chvojení ve Vysokém Chvojně je nádhernou ukázkou toho, že přijdou i na mladé, začínající kapely,“ uzavřel Vít Troníček. Tomáš Dvořák