Dnes od 19.30 hodin vystoupí skupiny Meziměsto, Rendez Fou, Spirituál kvintet a zítra ve stejnou hodinu Kofe@Vlna, Jindra Černohorský a domácí Marien & Víťa Troníček.

Nádvoří pardubického zámku má jedinečné genius loci. I to je jeden z důvodů, proč jeden z největších folkových festivalů v Pardubickém kraji láká nejen příznivce tohoto hudebního žánru. „Festival Pernštejnská fortuna vznikl v roce 2012 jako jedna z ozdob oslav Pernštejnského roku,“ přiblížil Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea v Pardubicích. Ale úplné počátky festivalu se nacházejí už ve folkových koncertech na Příhrádku, které od roku 2007 pořádala pardubická skupina Marien ve snaze oživit historické centrum města Pardubic pouličním muzicírováním. 

„Vzorem nám byly úspěšné koncerty a festivaly třeba v Telči, v Jindřichově Hradci nebo v Náměšti nad Oslavou,“ řekl za organizátory festivalu Pernštejnská fortuna Ivan Kurtev. Na pardubickém festivalu už vystoupily významné hudební osobnosti, jako jsou Bratři Ebenové, sourozenci Ulrychovi, Karel Plíhal, Lenka Filipová, Ivan Mládek, Žalman a spol. či Spirituál kvintet. Mnozí se rádi vrací kvůli mimořádné atmosféře.
Pernštejnská fortuna je letos třídenní, trvá od pátku do neděle, večerní koncerty na velkém nádvoří zámku v Pardubicích začínají vždy v 19.30 hodin.

Na letošní ročník přijali pozvání Spirituál kvintet, Ivan Hlas Trio, JUDr. Ivo Jahelka. Chybět nebude ani koncert oblíbené pardubické skupiny Marien.

„Dále se představí úspěšní z mladých interpretů, jimiž jsou formace Kofe@Vlna, Jindra Černohorský s kapelou a skupiny Mazzec a Rendez-fou, které bodovaly na letošním ročníku Východočeského kola soutěže Porta,“ dodal Ivan Kurtev.