Kulturní doprovod zajišťovala mimo jiné Základní a praktická škola Svítání, vystoupil i její muzikoterapeutický soubor Mlima Jua. Svůj stánek měli na Pernštýnském náměstí možná trochu překvapivě také dobrovolní hasiči Pardubice-město. „Náš sbor se zaměřuje zejména na práci s dětmi a preventivně-výchovnou činnost, ukazujeme zde dětem pomocí her jak předejít požárům a jak se při nich zachovat," vysvětlili manželé Košťálovi, kteří sbor vedou.

Na Dni Země mají své místo samozřejmě biofarmáři, jednou z nich byla Jitka Píchová. „Přijde mi, že pěstovat bio má smysl, protože se neničí příroda ani zdraví lidí. Na Zemi by nemělo být tolik odpadků a chemie," vyslovila své přání ředická farmářka.

Na Dni Země nemohli chybět ani zástupci záchranných stanic pro zvířata. „Osvěta dětí je důležitá. Děti jsou obecně naše budoucnost. Pokud budou mít vzdělání a budou vedeny k ochraně přírody, tak to bude to nejlepší," přidala své přání Šárka Zdvihalová ze Záchranné stanice zvířat Pasíčka u Proseče.

Důležitost ochrany přírody si uvědomují i děti, které Den Země navštívily. „Země by se měla chránit, protože kdybychom ji nechránili, tak tu nic nezbude a další generace by neměly kde žít," myslí si jedenáctiletí Honza a Vašek.

OSLAVY I V CHRUDIMI
Svátek naší planety oslaví i v Chrudimi, tam ale hlavní oslavy vypuknou až v úterý 25. dubna od 9 hodin na Resslově náměstí. Na své si tam přijdou i dospělí, mohou totiž navštívit informační stánek, kde budou odborníci připraveni poskytnout rady z oblasti úspor vody, elektrické energie a pasivního stavitelství.