Zdravotníci se obávají, že jde o první krok k privatizaci nemocnice, že se sníží úroveň péče o pacienty a v neposlední řadě jim pak klesnou i platy.

„Sepsali jsme petici a nyní probíhá po jednotlivých odděleních podpisová akce, kterou uzavřeme nejdéle do čtrnácti dnů,“ řekla nám včera členka výboru odborové organizace v krajské nemocnici MUDr. Emílie Švestková.

V petici se rovněž hovoří o tom, že vytváření obchodních společností z nemocnic v takovém rozsahu, jak se nyní děje v Česku, je značně nestandardním řešením, které ani v Evropské unii nemá obdoby.

„Zdravotnictví by se nemělo stát nástrojem výdělečné činnosti. Možná, že ještě jsem ze staré školy, ale lékařkou jsem se stala právě pro to, že medicínu chápu jako službu veřejnosti,“ rozhořčila se nad záměrem kraje jedna z lékařek, která už zanedlouho odchází do důchodu. Její otec, rovněž lékař, by se prý musel v hrobě obracet, že se tak hazarduje s lidskými životy. V pardubické nemocnici pak podle svých slov se svými názory rozhodně není jediná.

Obavy zdravotníků však zcela odmítá krajský radní zodpovědný za zdravotnictví Josef Janeček, jenž pro náš Deník uvedl: „Nemocnice v kraji transformujeme právě pro to, aby udržely nezbytnou úroveň zdravotní péče. Zcela liché jsou pak obavy ze snížení mezd či z budoucí privatizace nemocnic v kraji.“

Ředitel Krajské nemocnice v Pardubicích Jan Feřtek nám prostřednictvím mluvčí vzkázal, že jde o politické rozhodnutí zastupitelstva kraje, a proto se k němu vyjadřovat nebude. V Pardubickém kraji se toto řešení týká nemocnic v Pardubicích, Ústí nad Orlicí, Litomyšli, Chrudimi a ve Svitavách. Jejich transformace na akciové společnosti pak má být i přes protesty zdravotníků dokončena nejpozději do konce letošního roku.