Deníku to potvrdil ředitel hradeckého krajského centra Českých drah Roman Moravčík. „Oproti stávající stanici bude nová zastávka posunuta zhruba o kilometr dál. Bude tedy umístěna blíž k obci,“ uvedl. Současná budova železniční stanice je totiž od Opatovic nad Labem dost daleko.


Změna by však mohla vadit Pardubákům i Hradečanům, kteří sem v létě jezdí vlakem na oblíbený písník Opaťák.

Současná stanice je téměř na jeho břehu, kdežto z nové zastávky bude cesta delší o čtvrt hodiny. Tohle však jako problém nevidí starosta Opatovic nad Labem Pavel Kohout. „Lidé budou muset chodit asi o dvě stě metrů dál. To přeci není žádný problém. Spíš se bojím toho, že až tahle stanice bude v provozu, nebude se už dát v písníku koupat. Zůstane z toho tak akorát jen rybník pro rybáře. Lidé se tam totiž chovají hrozně,“ myslí si první muž Opatovic. Tomu spíš vadí celý projekt.

„Já si o zřízení nové železniční stanice v Opatovicích myslím své. Moc totiž nevěřím tomu, že to bude tak, jak nám slibují,“ dodal starosta.

Chystané zdvoukolejnění trati však přinese spoustu kladů. Cesta mezi krajskými městy by prý měla být rychlejší, bezpečnější a plynulejší, protože odpadne čekání na křižující vlaky. První etapu prací, která zahrne modernizaci úseku mezi Opatovicemi a Stéblovou, plánuje Správa železniční dopravní cesty na roky 2011 a 2012.