Rovněž písníky v okolí Pardubic lákají k aktivnímu letnímu odpočinku u vody.
„Po delším červencovém ochlazení se situace na vodách vhodných ke koupání  oproti minulému měsíci trochu změnila, především poklesla jejich teplota. Větší písníky si však stále drží teplotu kolem 23 stupňů Celsia, což je na koupání ideální. Menší koupaliště mají v důsledku nočních ochlazení teplotu o něco nižší. Situace na třech největších písnících na Pardubicku zůstává nadále ideální," řekl ekolog Jiří Klicpera.

Teplota se drží kolem 23 stupňů

Teplota vody v písníku Mělice na Přeloučsku je 23 stupňů, průhlednost byla naměřena 2,9 metru, což je v normě. Voda zůstává bez zápachu a příchuti. „Navíc je ve velmi pěkné kvalitě. Sinice jsou v planktonu zastoupeny jen asi 10 procenty, což je ještě přijatelné. Oživení je nízké a druhově široké. Celkem je ve vodě jen 148 org/ml a index čistoty je 1,66," sdělil ekolog. Do dalších dní by podle něj mělo koupání vydržet bez problémů, zvýšení počtu sinic se prý neočekává.

„Písník Hrádek má oživení o trochu vyšší, ale je způsobeno jen rozvojem zelených bičíkovců garantujících dobrou kvalitu vody. Průhlednost lidmi zcela obležené vody je 4 metry, což sice není rekord, ale je to tradičně nejlepší ze všech sledovaných lokalit," sdělil Jiří Klicpera a dodal, že teplota vody se pohybuje opět kolem 23 stupňů a oživení 530 org/ml s indexem čistoty 1,99.
Sinice se prý objevují jen ojediněle, je jich méně než jedno procento v planktonu.

„Písník Gigant jako třetí ze sledovaných lokalit má stejně teplou vodu, tedy 23 stupňů Celsia. Průhlednost písníku je jen 2,3 metry, ale stále to vyhovuje normě. Oživení je na poměry vysoké, kolem 900 org/ml, ale sinic je ve vodě poměrně málo, zatím jen asi devět procent," uvedl ekolog.

Za pěkného počasí lze podle něj očekávat, že se zvýší celkové oživení, ale ve vodě by se mělo dát koupat. Vyhovovat by měla i normě pro děti. (skr)