VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pohlreich: Gastronomie na tom nikdy nebyla tak dobře

Pardubice /ROZHOVOR/ - Když se řekne kuchař a show, většině lidem hned naskočí třetí výraz do trojice - jméno Zdeněk Pohlreich. V sobotu své umění předvede na závodišti během Bosch Fresh festivalu. Deník mu položil několik otázek.

17.6.2017
SDÍLEJ:

Zdeněk Pohlreich na Gurmánském festivalu.Foto: DENÍK/Luboš Jeníček

V posledních letech se kvalitě jídla v restauracích i samotných potravin věnuje čím dál více pozornosti. Jak to vidíte vy, zlepšuje se úroveň české gastronomie?
Samozřejmě se to zlepšuje, a to dost zásadně. Myslím, že v současné době je to ve stavu, kde to historicky nebylo nikdy.

Na Bosch Fresh festivalu znovu předvedete dvouhodinové live cooking show na hlavním pódiu a povedete kulinářský workshop. Která disciplína je vám bližší?
Cooking show na pódiu mě baví o něco víc. Je tam víc prostoru a svobody něco předvést. Ale každá show je jiná a nedá se to moc srovnávat. Ve workshopu pro nikoho nevaříte, vaříte společně s lidmi, kteří se přihlásí. Jste jim blíže a celé je to intimnější a interaktivnější.

Co se vám na téhle akci líbí, že se na ni vracíte?
Spousta lidí, spousta dobrého jídla a výborná společnost. Je pravda, že různých food festivalů je poslední dobou jako hub po dešti, ale já mám rád určitou úroveň a kvalitu, proto si vybírám. Navíc se mi líbí záměr dovézt dobrou gastronomii do regionů a měst, kde třeba není běžně v restauracích taková možnost ochutnat netradiční speciality…

Čím si vysvětlujete boom různých festivalů jídla a obrovský zájem o ně?
Lidi potřebují něco reálného, co můžou sami ovlivnit. Ty ostatní věci je buďto už nezajímají, nebo je už přestaly bavit. Taky se zlepšila úroveň festivalů i jejich propagace a počet.

Kde berete inspiraci pro nové recepty?
Hlavně v surovinách, které mám k dispozici, a taky v mé chátrající paměti.

Dovedl byste si před patnácti lety představit, že kuchař může být v ČR celebritou, která bude vystupovat před tisíci lidmi na velkém pódiu?
Upřímně řečeno to překonalo mé nejdivočejší představy o vývoji gastronomie u nás. Na druhé straně si uvědomuju, že to má svoji logiku. Je to tak v celém světě a my prostě jen následujeme příklady ze zahraničí. V tomhle případě je to určitě dobře. (mt)

Autor: Redakce

17.6.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Legendární "lávka" a nej... sezemický močák.
34

Legendární "lávka" a nej... sezemický močák

Pernštejnská fortuna lidi láká.
19

Pernštejnská fortuna lidi láká, přesto je budoucnost nejistá

Charme Look obhájil srpnové kvalifikační vítězství

Pardubice - Vítězem třetí kvalifikace na 127. Velkou pardubickou je opět Charme Look. Obhájil tak své loňské vítězství v tomto srpnovém dostihu a opět šel stylem start – cíl. K titulu vítěze jej přivedl jeho parťák z vítězné Velké pardubické žokej Jan Faltejsek, který v Pardubicích vybojoval hattrick.

„Film je velká alchymie,“ říká producent Miroslav Šmídmajer

Pardubice - Jako producent se Miroslav Šmídmajer podílel na více než desítce filmů, naposledy na Kleinových Básnících či Dvojnících v hlavní dvojroli s Ondřejem Sokolem. Má za sebou i řádku realizovaných scénářů, dokumentárních filmů a pustil se několikrát i do režie celovečerních filmů. Svůj nejnovější snímek Miluju Tě modře uvedl osobně v pátek v Pardubickém letním kině.

Help Jam Fest tentokrát podpoří Ondřeje

Pardubice - Hudba spojuje, hudba pomáhá. To je motto projektu Help Jam Fest, který se odehraje v neděli na venkovní stage Sportovního parku Pardubice 2017 v parku Na Špici. 

OBRAZEM: Nově narozená miminka z Pardubicka

Pardubice - Díky vstřícnosti pardubické porodnice vám dnes na našich stránkách přinášíme fotky nejmladších Pardubáků.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení