VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pohlreich: Gastronomie na tom nikdy nebyla tak dobře

Pardubice /ROZHOVOR/ - Když se řekne kuchař a show, většině lidem hned naskočí třetí výraz do trojice - jméno Zdeněk Pohlreich. V sobotu své umění předvede na závodišti během Bosch Fresh festivalu. Deník mu položil několik otázek.

17.6.2017
SDÍLEJ:

Zdeněk Pohlreich na Gurmánském festivalu.Foto: DENÍK/Luboš Jeníček

V posledních letech se kvalitě jídla v restauracích i samotných potravin věnuje čím dál více pozornosti. Jak to vidíte vy, zlepšuje se úroveň české gastronomie?
Samozřejmě se to zlepšuje, a to dost zásadně. Myslím, že v současné době je to ve stavu, kde to historicky nebylo nikdy.

Na Bosch Fresh festivalu znovu předvedete dvouhodinové live cooking show na hlavním pódiu a povedete kulinářský workshop. Která disciplína je vám bližší?
Cooking show na pódiu mě baví o něco víc. Je tam víc prostoru a svobody něco předvést. Ale každá show je jiná a nedá se to moc srovnávat. Ve workshopu pro nikoho nevaříte, vaříte společně s lidmi, kteří se přihlásí. Jste jim blíže a celé je to intimnější a interaktivnější.

Co se vám na téhle akci líbí, že se na ni vracíte?
Spousta lidí, spousta dobrého jídla a výborná společnost. Je pravda, že různých food festivalů je poslední dobou jako hub po dešti, ale já mám rád určitou úroveň a kvalitu, proto si vybírám. Navíc se mi líbí záměr dovézt dobrou gastronomii do regionů a měst, kde třeba není běžně v restauracích taková možnost ochutnat netradiční speciality…

Čím si vysvětlujete boom různých festivalů jídla a obrovský zájem o ně?
Lidi potřebují něco reálného, co můžou sami ovlivnit. Ty ostatní věci je buďto už nezajímají, nebo je už přestaly bavit. Taky se zlepšila úroveň festivalů i jejich propagace a počet.

Kde berete inspiraci pro nové recepty?
Hlavně v surovinách, které mám k dispozici, a taky v mé chátrající paměti.

Dovedl byste si před patnácti lety představit, že kuchař může být v ČR celebritou, která bude vystupovat před tisíci lidmi na velkém pódiu?
Upřímně řečeno to překonalo mé nejdivočejší představy o vývoji gastronomie u nás. Na druhé straně si uvědomuju, že to má svoji logiku. Je to tak v celém světě a my prostě jen následujeme příklady ze zahraničí. V tomhle případě je to určitě dobře. (mt)

Autor: Redakce

17.6.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Tuři zdolali Beksu. Byl to boj jako hrom

Ilustrační foto

Z okna se linul kouř. Majitel bytu spal při vaření

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

O voličský průkaz je možné požádat do středy

Pardubický kraj – Volby do Poslanecké sněmovny se kvapem blíží. Kdo by rád odevzdal svůj hlas, ale nebude se 20. a 21. října zdržovat v místě svého trvalého pobytu, můžeš volit na voličský průkaz v jakémkoliv stálém volebním okrsku na území České republiky.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Záchranář uskakoval před autem. Řidič si fotil nehodu

Pardubický kraj – Srážka dvou aut na obchvatu Holic. Tři posádky záchranné služby, dva potlučení řidiči, jeden téměř přejetý záchranář. Situace, která bohužel není nijak neobvyklá.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení