„Beru to jako ohromný přínos. Cílem je zefektivnění a zkvalitnění našich služeb zákazníkům, kterými jsou v tomto případě všichni občané. Operační důstojníci nyní sedí na jednom místě a mohou spolu lépe komunikovat," vysvětlil krajský ředitel policie Jan Švejdar.

Evropské dotace

Náklady na vybudování Integrovaného operačního střediska v Pardubicích byly zhruba 35 milionů korun, z velké části je ovšem pokryly evropské dotace.

A jak vlastně nové středisko vypadá? Každý ze sloužících operačních důstojníků má před sebou tři monitory.

Možná to zní překvapivě, ale na jejich pracovních místech není žádný telefon. Vše je totiž zajištěno digitálně.

Na velkoplošných obrazovkách pak mohou policisté sledovat záběry z různých aktuálních událostí.

Mapové podklady

„Na jednom z monitorů mají operační důstojníci mapové podklady. Na mapě vidí třeba policejní stanice, pohyb vozidel, ale i železniční přejezdy. Pokud se tam stane nějaká nehoda, stačí na přejezd kliknout a na monitoru se hned objeví telefonní číslo na dispečera a výpravčího. Dalším kliknutím jim pak policista může zavolat a na nehodu je upozornit," vysvětlil výhody moderního počítačového systému vedoucí operačního odboru Josef Fridrich.

Nápad integrovat operační střediska do krajského města se objevil v roce 2005, nyní už takových středisek existuje 11 a další se chystají. Dříve se jednotlivá střediska nacházela i v bývalých okresních městech, tedy Chrudimi, Svitavách a Ústí nad Orlicí.

„Byl jsem už při otevírání operačního střediska v Hradci Králové. Tam otevření provázely velké technické problémy. Těší mě, že v Pardubicích funguje středisko hned od začátku bez problémů," podotkl Jan Švejdar.