Město uvažuje o výstavbě ubytovny pro sociálně slabé. Mohla by vyrůst u výjezdu z Holic směrem k místní části Podlesí. Kolika lidem poskytne přístřeší a v jakém režimu bude provozována, zatím není rozhodnuto.

Do nového objektu by se měli přestěhovat v první řadě rodiny a jedinci, kteří nyní žijí v městských sociálních bytech v domě v Hradecké ulici. Jde o přibližně patnáct lidí.

„Dům je ve špatném stavu. Uvažujeme dokonce o jeho demolici. Proto jsme se rozhodli, neobsazovat ho dalšími nájemníky," vysvětlil místostarosta Holic Petr Bajer.

Město Holice by demolicí této budovy a přilehlé bývalé základní umělecké školy získalo k dalšímu využití ucelený prostor v centru města.

Výstavba nové ubytovny, na pozemku města, naproti sídlu firmy Pacific Direct, se ukázala jako nejrychlejší řešení nastalé bytové situace.

Mohlo by jít například o montovanou stavbu, ve které by byly k dispozici bytové jednotky 1 + 0, s centrálním vytápěním a každá také s vlastním sociálním zařízením. Kromě sociálních by zde byly k dispozici i „krizové" byty pro občany, kteří se ocitnou v náhlé nouzi, například po požáru či domácím násilí.

Přípravy na vybudování ubytovny jsou v první fázi. „V radě jsme odsouhlasili záměr zpracování studie, zastupitelstvo města schválilo změnu územního plánu," uvedl místostarosta Petr Bajer s tím, že se nyní jedná o kapacitě a budoucím režimu fungování.

Jednou z možností je, že by provoz objektu zajišťovaly Technické služby města Holice. Po vzniku studie by mělo následovat zpracování projektové dokumentace nutné k zažádání o dotaci na výstavbu ubytovny.

V Holicích funguje jedna soukromá ubytovna, ale náklady na život v ní jsou pro některé obyvatele stále vysoké a ubytovna je tak pro ně nedostupná. „V Holicích máme rozumné a slušné zastupitele, kteří vědí, že sociální a krizové byty potřebujeme. Věřím, že se na výstavbě ubytovny dohodneme," vyjádřil se místostarosta Petr Bajer.