Celou sobotu lidé přinášeli potraviny do sbírky do prodejen Globus a Interspar na Poděbradské ulici v Pardubicích, kde je shromažďovali přihlášení dobrovolníci.
Sbírka se pořádá ve prospěch azylových domů, domovů pro seniory, lidí bez domova a dalších organizací, které pomáhají lidem v nouzi. Každý tak mohl darovat trvanlivé potraviny, které prostřednictvím potravinových bank poputují potřebným v Pardubickém kraji.

„Devět procent obyvatel Česka žije pod hranicí chudoby a potřebuje potravinovou pomoc. Skupina obyvatel závislá na pomoci potravinových bank postupně narůstá," uvedl Fabrice Martin-Plichta, předseda České federace potravinových bank. Právě těm bude směřovat pomoc z Národní potravinové sbírky.


Organizátoři sbírky, platforma Byznys pro společnost a Česká Federace potravinových bank, spolu se zapojenými partnery chtěli také upozornit na skutečnost, že darování potravin v Česku je pro firmy značně nevýhodné.
V EU bez daně.

Výrobci a prodejci potravin totiž musí z darovaných potravin odvádět DPH a navíc každou darovanou položku uvést v darovací smlouvě.  Řada zemí EU přitom pro podobné případy uplatňuje výjimku a darované potraviny jsou od daně osvobozeny. (zlu)