O zábavu bude ale postaráno i na zemi. Tam si mohou návštěvníci zblízka prohlédnout letouny od ultralehkých amatérských až po nadzvukové vojenské stroje. Piloti i mechanici ochotně usadí do kokpitů zájemce, kteří chtějí na chvíli nasát atmosféru pilotního pracoviště. „Snažíme se pozemní program propojit s programem letovým, a to jak tématicky, tak oborově. Na ploše letiště je od roku 1994 jedním se základních bloků sestaven autosalon, kde se prezentují firmy působící v automobilovém průmyslu a prodeji,“ uvádí pořadatelé Aviatické pouti.

Jednostopá vozidla budou doplněna motosrazem. Patronát nad ním letos převzal Road Rebels www.roadrebels.wz.cz.

Kde jsou nová vozidla, nesmí chybět jejich kontrast - autoveteráni. Tak jako na loňské akci i letos se bude aktivně podílet i Veteránklub Pardubice www.veteranklub.wz.cz. Zpestřením bude účast Cadillac Clubu, Corvette Clubu a Jeep Wrangler Clubu.

Nedílnou součástí pouti je i Military Car Meet. Válečnou leteckou historii doplňují bojová i transportní vozidla, jejichž posádky v dobových uniformách navozují tu správnou atmosféru. „Děti si mohou osahat transportéry, houfnice a další vojenskou techniku,“ lákají pořadatelé.

Chybět na pouti nebude ani letecká archeologie. Tu každoročně zastupuje Východočeský letecký archiv, ale i další kluby. Celou pozemní atmosféru doplňují pouťové atrakce pro nejmenší a programový dětský den s Českým rozhlasem Pardubice. V celém areálu pouti nechybí spousta stánků nejen s dobrotami, leteckými suvenýry, ale i vším možným pro malé i velké.

 

Program Aviatické pouti na 2. a 3. června (po oba dny):
8.00 hod.: otevření letiště pro veřejnost
8.00 - 18.00 hod.: pozemní program
8.00 - 13.00 hod.: komerční a vyhlídkové lety
13.30 - 17.30 hod.: hlavní letový program
17.30 - 20.00 hod.: komerční a vyhlídkové lety
20.00 hod.: uzavření letiště