V krajském městě přednášel studentům pardubické univerzity a ve večerních hodinách diskutoval s občany v Domě hudby.
„Naší vizí je ideální společnost. Nejtěžší je dosáhnout toho, aby na nejvyšších postech byli lidé, kteří vyznávají nějaké hodnoty," vysvětlil matematik a podnikatel Karel Janeček.

Janečkův protikorupční fond je prý velmi úspěšný, boj proti korupci ale podle něj ke změnám ve společnosti nestačí. „Nezbytná je změna volebního systému. Současné volby jsou totiž pod patronátem politických stran. Mocenská struktura je tak většinou výběrem toho nejhoršího," podotkl Karel Janeček.

Nový systém

A jak by tedy měl vypadat nový volební systém, který by více reflektoval přání voličů? Jednalo by se o takzvaný semiproporční systém. Volby do Poslanecké sněmovny by se, stejně jako ty senátní, konaly v 81 obvodech. V každém obvodu by byli voleni dva poslanci. Volič by disponoval celkem třemi hlasy. Dvěma pozitivními, který by mohl udělit buď zástupcům jedné politické strany, nebo je rozdělit mezi různé subjekty. Libovolnému kandidátovi by poté mohl udělit jeden hlas minusový, přičemž všechny hlasy mají stejnou váhu. Kandidovat by mohli i nezávislí kandidáti, kteří by ale nejprve museli předložit petici s alespoň tisíci podpisy.

„Takový systém má samočistící vlastnosti a je o něco výhodnější pro malé strany," nechal se slyšet Karel Janeček.
Faktem ovšem je, že fungování navrhovaného volebního systému by bylo velkou neznámou. Nikde na světě žádný takový systém není.
„Třeba v Lotyšsku je možnost udělovat minusové hlasy, ale jinak je tam systém jiný. Systém podobný tomu, co navrhujeme, fungoval někdy před Kristem v Persii. Ale každopádně je zpracován teoretický model," dodal úspěšný podnikatel.

Nepolitický projekt

Pozitivní evoluce je ale prý nepolitický projekt. „Určitě nebudeme zakládat politickou stranu. Já osobně o politickou moc neusiluji," sdělil Karel Janeček, který si na včerejší pardubickou diskusi pozval jako hosta populárního herce Tomáše Hanáka.