130 let SDH Voleč
Dobrovolní hasiči z Volče si letos připomínají 130 let od založení sboru. Oslavy se chystají na 5. září na místním hřišti a dočtete se o nich v Pardubickém deníku.

„Tohle auto sem v roce 1972 přišlo ze Semtína," vzpomínají na „svou" pragovku hasiči ve Volči. Tato otec byla v pátek jednou z mnoha zastávek cestě tohoto hasičského veteránu z roku 1934 z Ostravy do Pardubic.

Propagace sjezdu

Automobilová stříkačka postavená na podvozku vozidla Praga RN jela již sedmou propagační jízdu pod hlavičkou Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Tentokrát na počest jejich pátého celorepublikového sjezdu. Do Pardubic dorazila v pátek večer. Ještě předtím však stihla navštívit své předchozí působiště – Voleč. Tam také naposledy byla v aktivní službě před 43 lety.

Do Volče? Rok 1972

V té době ji vyřadil požární sbor v Semtíně a stříkačka přešla na své nové působiště ve Volči. Psal se rok 1972 a vozidlo ještě z předválečné éry bylo už generačně zcela jinde. Přesto sloužilo dál. Ještě v zelené vojenské barvě. Hasičskou červenou dostala až mnohem později.

„Sloužila asi do roku 1977. Její spotřeba paliva byla příliš velká. V té době už tolik nemířila k požárům. Využívala se spíše k slavnostním jízdám nebo o výročích. Z té poslední se podle zápisu v kronice vrátila s poruchou motoru. Nikdo už nechtěl investovat do opravy, a tak se nechala v bývalé traktorové kůlně a byla nabídnuta hasičskému muzeu v Přibyslavi," Jaroslav Mrštík, starosta volečských hasičů.

Spanilé jízdy

Ve spanilých a oslavných jízdách má hasičská pragovka praxi právě z Volče.

„Tehdy se jezdilo čerpat vodu do Pardubic. Našemu kolegovi Hrůšovi, který pocházel ze Semína a do Volče se přistěhoval, se ten den narodila dcera v pardubické porodnici. My to zjistili, a tak jsme rovnou udělali s autem z Pardubic okružní jízdu a jeli mu k nim domů do Semína, kde zrovna byl, rovnou pogratulovat. A to jsme jeli právě touhle pragovkou," vzpomněl v pátek jedenadevadesátiletý pamětník a bývalý volečský hasičský starosta Josef Líkař.

Slavnostní uvítání po letech stříkačce připravili i současní místní hasiči. Na památku návštěvy dostala posádka historické stříkačky z rukou starostky Soni Machurové pamětní stuhu.

Generační setkání také svedlo dohromady pragovkového veterána s nejnovějším přírůstkem volečských hasičů, mikrobusem pro dopravu mužstva a materiálu. Motiv pragovky zdobí také trička nejmladších volečských hasičů i kalendář připomínající letošní kulaté výročí založení sboru před 130 lety.