Pardubické přednádraží za zhruba 176 milionů korun s DPH opraví firma Strabag. Její nabídku včera schválili pardubičtí radní. Kritériem kromě ceny byl i termín dokončení. Městu totiž „teče do bot" – prostor před hlavním vlakovým nádražím musí zrekonstruovat co nejdříve, aby nepřišlo o švýcarské dotace.

„Vítěze výběrového řízení jsme schválili na mimořádném jednání rady. Nechtěli jsme už ztrácet ani den. Firma by měla stavbu dokončit do šesti měsíců od předání staveniště," vysvětlil náměstek pardubického primátora Jan Řehounek.

ŠVÝCARSKÉ DOTACE

Pardubice mají ve svém rozpočtu na opravu přednádraží připraveno 180 milionů korun. Většinu nákladů by ovšem měly pokrýt dotace.

„Kromě schválení vítěze výběrového řízení jsme včera také odeslali žádost na ministerstvo financí o prodloužení možnosti čerpat dotace. Všechno je se švýcarským donorem předjednané, termín by měl být prodloužen do 14. června příštího roku," podotkl Jan Řehounek.

Prostor před pardubickým vlakovým nádražím by se měl během nejbližších měsíců změnit k nepoznání. Přibude třeba památník Jana Pernera, nástupní a výstupní hrany pro pravidelné linkové autobusy, parkoviště či cyklověž. „Projekt má platné územní rozhodnutí a v současné době čekáme na stavební povolení na jednotlivé objekty. Předpokládám, že do konce září bychom je měli získat a začátkem října můžeme zahájit stavbu," uvedl Jan Chvojka, manažer odpovědný za tento projekt.

DO KONCE BŘEZNA

Pokud půjde vše podle plánu, mohla by být oprava hotová na konci března. Pardubicím hraje do karet také kurz švýcarského franku, ve kterém bude dotace vyplacena. Podle aktuálního směnného kurzu by město mohlo získat od Švýcarů až 107 milionů korun.

Magistrát přitom musel splnit dvě základní podmínky. První je znát jméno dodavatele nejdéle v září a druhá požaduje maximální délku prací devět měsíců.

Podle některých politiků je ale honba za švýcarskými miliony krátkozraká. „Skoro si přeji, aby se tenhle projekt nepodařilo zrealizovat. Je to polovičaté řešení. Mnohem smysluplnější by bylo řešit prostor přednádraží komplexně a využít na něj dotace z ITI," řekl před časem lídr Pardubáků František Brendl.