Nejpozději příští týden chce pardubická radnice vyhlásit výběrové řízení na opravu přednádraží. I přes zpoždění, které projekt nabral, by neměly být ohroženy peníze ze švýcarských fondů.

„Minulý týden nám Švýcaři odsouhlasili finální zadání podmínek výběrového řízení," uvedl náměstek pardubického primátora Jan Řehounek s tím, že podmínky pardubičtí politici konzultovali také 
s ministerskými úředníky.

Minimální čas, který je na tendr potřeba, bude 78 dní. Jelikož se jedná o nadlimitní zakázku, platí pro ni ty nejdelší termíny.

V ZÁŘÍ CHTĚJÍ STAVĚT

Politici nyní čekají, až územní rozhodnutí nabude právní moci. Hned poté chtějí požádat o stavební povolení.

„Na konci srpna chceme mít stavební povolení i vybraného zhotovitele. V září by měla začít stavba," podotkl Jan Řehounek.

S opravami se bude muset hodně spěchat, jelikož oficiální termín dokončení projektu stanovila švýcarská strana na konec roku 2016. Vedení města se snaží vyjednat další prodloužení termínu, aby nedošlo ke krácení dotací ze švýcarské strany. I kvůli časové tísni nebude o vítězi tendru rozhodovat pouze cena. Druhým kritériem bude čas.

„Nejnižší lhůta je šest měsíců a nejvyšší devět měsíců," řekl Jan Řehounek.

Švýcaři prý po vedení města chtěli, aby nejnižší lhůtu do podmínek výběrového řízení vůbec nedávali. Ovšem politici měli obavy, že by nějaká stavební firma mohla zvítězit s nereálným časovým plánem. Špatné zkušenosti s termíny měla v Pardubicích třeba tělovýchovná jednota při opravách sokolovny.

Podle opozičního zastupitele Františka Brendla je utopií, že by se projekt podařilo dokončit v původně plánovaném termínu.

„Vedení města se snaží stihnout nestihnutelné. Švýcaři by museli termín posunout minimálně o půl roku. Připadá mi velmi nebezpečné vyhlašovat tendr bez platného územního rozhodnutí a stavebního povolení," nechal se slyšet František Brendl.

Podle lídra sdružení Pardubáci je honba za švýcarskými miliony opakováním chyb předchozího vedení města. „Skoro si přeji, aby se tenhle projekt nepodařilo zrealizovat. Je to polovičaté řešení. Mnohem smysluplnější by bylo řešit prostor přednádraží komplexně a využít na něj dotace z ITI," dodal bývalý náměstek pardubické primátorky.

Celkem by měla první etapa úpravy přednádraží vyjít na zhruba 179 milionů korun. Pokud se městu podaří vyčerpat všechny dotace, bude muset z městské kasy zaplatit jen asi 52 milionů korun. Na konci května by měla do Pardubic přijet delegace ze Švýcarska, která bude řešit detaily celého projektu.