S tímto požadavkem přišla petice, která v současné době koluje po internetu a také na sociálních sítích. Podepsán je pod ní Jakub Slanař.

„Žádáme vedení města o prodloužení provozu restauračních předzahrádek v centru Pardubic. Rádi bychom, aby město bylo v nočních hodinách živější," konstatovali signatáři petice.

Lepší noční život

„Prostřednictvím této petice usilujeme o zlepšení a zkvalitnění nočního života v Pardubicích," podotkli její signatáři. Ti argumentují, že bavit se chtějí nejen občané města, ale i mnoho cizinců, kteří zde studují či pracují. „Domníváme se, že díky tomuto kroku budou Pardubice lákavější i pro turisty," poznamenali iniciátoři petice za prodloužení provozní doby restauračních předzahrádek v Pardubicích.

„V tuto chvíli jsme rádi, že můžeme mít otevřené předzahrádky do půlnoci. Pak ale nastává problém, že po jejich uzavření se najednou zvedne pět až šest set lidí a začnou se trousit z náměstí. Chápu pak obyvatele centra města, že si stěžují na porušování nočního klidu," sdělil Deníku jeden z provozovatelů restaurace v centru Pardubic, který si nepřál být jmenován.

„Zákon říká, že by měl být noční klid od 22 hodin. Předchozí vedení města vyšlo vstříc některým podnikatelům, když povolilo provoz předzahrádek v centru do půlnoci. Myslím si, že většina z nich je za tento čas ráda," sdělil pardubický primátor Martin Charvát. „Při nedávném setkání s podnikateli jsem naopak zaznamenal, že by uvítali posílení služby městské policie i kamerový systém, aby nedocházelo k tomu, že hosté po uzavření předzahrádek rozbíjejí skleničky na Pernštýnském náměstí," dodal primátor.

„Je to blbost!"

„Rozšířit otevírací dobu předzahrádek do dvou do rána je blbost. Chtěla bych vidět signatáře petice, jak by se jim líbilo, kdyby jim někdo dělal bordel pod okny, jako se to děje denně nám," podotkla jedna z obyvatelek pardubického Pernštýnského náměstí.

Anketa: Mají předzahrádky v centru Pardubic „jet" do dvou ráno?
Rostislav Hübl, ředitel pardubické městské policie
Z mého osobního pohledu současná dvanáctá hodina večer bohatě stačí. Prodloužit ji do dvou hodin ráno, to asi není na pořadu dne. Navíc po dvaadvacáté hodině je stejně podle zákona doba nočního klidu, a to i na zahrádkách.

Zdeněk Ceral, kytarista pardubické kapely Ready Kirken
Mám rád kavárny a posezení v dobré společnosti, takže bych uvítal, kdyby tato doba byla prodloužena až do dvou ráno. Na druhou stranu v centru Pardubic nežiji. Kdybych tam bydlel, možná bych teď tvrdil pravý opak.

Petr Franc, provozovatel restaurace v centru Pardubic
Myslím, že půlnoc je rozumný kompromis pro všechny. Povolit provoz předzahrádek restaurací v centru města do dvou do rána by z mého pohledu nemělo ani moc velký smysl, protože většina z nich už je v tuto dobu zavřená.

Milan Bajer, provozovatel kavárny v centru Pardubic
Upřímně řečeno si moc nedokážu představit, že by měly mít předzahrádky restaurací otevřeno až do dvou do rána. To by bylo pro obyvatele centra města asi docela utrpení. Přece jenom nejsme ostravská Stodolní ulice…

Evžen Báchor, šéf pardubických včelařů
Možná by mě jako návštěvníka, který žije na periferii Pardubic, nějaký večer bavilo na předzahrádce v centru Pardubic sedět klidně i do dvou ráno, ale mám pochopení pro lidi, co tam bydlí a rozhodně bych je nechal vyspat.

Monika Janků, držitelka titulu Miss aerobik 2007
Prodloužila bych je do dvou ráno pouze na jaře a v létě, a to jen na pátky a soboty. Předzahrádky v centru města by v tu dobu navíc nesměly pouštět hudbu. Myslím, že by to uvítali všichni, kteří vyrážejí za zábavou později.