Vznik nového politického uskupení Pardubice pro lidi, které si dalo podle svých slov za úkol zlepšit kvalitu a politickou kulturu v Pardubicích, se bez bouřlivějších reakcí neobešel dlouho.
Mezi zakládajícími členy jsou starostové městských obvodů Petr Králíček (na snímku) a Vítězslav Čapek, kteří se do svých funkcí dostali za Sdružení pro Pardubice (SPP). A sdružení je nyní vyzývá k rezignaci na jejich posty.
„V pondělí jsme měli jednání a závěrem je, že jsem byla pověřena, abych vyzvala Petra Králíčka a Vítězslava Čapka k rezignaci na funkce starostů. Samozřejmě to udělám," prohlásila primátorka Pardubic a šéfka SPP Štěpánka Fraňková.

Rezignovat nechtějí

Ani jeden ze starostů se však v současné době odstupovat nechystá. „Na post starosty rezignovat nehodlám. Veškeré kroky dělám v zájmu obvodu. Předpokládám, že jsem byl zvolen jako člověk, ne jako člen SPP," poznamenal starosta sedmého pardubického obvodu Vítězslav Čapek.

„To, že paní primátorka bude chtít, abych na funkci starosty skončil, mě nijak nepřekvapuje. S tím jsem počítal. Odvolat mě ale může pouze naše zastupitelstvo. A to tak mohlo učinit před rokem, před týdnem, před měsícem nebo třeba za týden. S tím nic nenadělám. Myslím ale, že kdyby ve sdružení fungovaly demokratické principy a dodržoval se předvolební program, nemuselo by k takovéto situaci vůbec dojít," řekl našemu Deníku Petr Králíček.

Ožehavé téma

Sdružení pro Pardubice sice chce, aby Králíček s Čapkem odstoupili, o posty starostů ale prý na těchto obvodech usilovat nebude. Městské obvody tak i nadále zůstávají ožehavým tématem. Ani v SPP nepanuje jednotný názor.
„Oslovila jsem předsedy organizací, které jsou na obvodech 6 a 7, a popsala jsem jim, co se stalo. Došlo k zásahu do koaličních dohod. V této chvíli ještě očekávám vyjádření zastupitelů za SPP, kteří byli na těchto obvodech zvoleni, zda se stále cítí být zastupiteli za SPP, nebo ne. Zastupitelé, kteří tam zůstávají, se musí rozhodnout, jak budou dále postupovat," nechala se slyšet Štěpánka Fraňková.

Otázkou tedy zůstává, co bude dál. „Situace v obvodech je v současné době nečitelná. S koaličními partnery budeme jednat i nadále," konstatoval náměstek pardubické primátorky Jindřich Tauber (ČSSD).  (len, saf, td)