Můj Deníkový fotoworkshop

Při fotografickém workshopu jsem sám měl obavy, jak to celé bude probíhat. Udržet pozornost dětí a mladých lidí z různých prostředí a různého věku teorií o fotografování, kteří z fotek budou znát tak maximálně selfie, se ale podařilo celkem dlouho. Na praktické části se pak lámal chleba. Ti, které téma zaujalo, se do praxe pustili s chutí a za sebe mohu říct, že i mezi takto úzkou skupinou kandidátů se našel pár dřímajících talentů. A o tom ta práce centra je…

Snaží se hledat cesty, jak toto období zvládnout. Letos centrum oslaví deset let fungování. Cílem je doprovázet mladé lidi z dětských domovů, pěstounské péče a ohrožených rodin na jejich cestě do samostatného života.
Kulaté výročí pardubického centra jeho pracovníci oslavili i s dětmi z dětských domovů a dalšími hosty.

Sedm různých dětských domovů

„Den jsme zahájili tradiční akcí, kterou pořádáme pravidelně: Dnem pro dětské domovy. Tentokrát se sjelo sedm zařízení," řekl za celý tým organizátorů Vojtěch Peterka.

„Celodenní program odstartovalo představení každodenní práce centra a jeho jednotlivých programů. Následoval workshop fotoreportéra Deníku Jiřího Sejkory zaměřený na práci s fotografií. Zkušenosti z něj jsme využili v dalších částech dne, protože jsme pro účastníky vyhlásili fotografickou soutěž," popsal Vojtěch Peterka.

Tým lidí, který spolu s dobrovolníky pestrý program připravil, se zároveň snažil tento čas naplnit zábavnou i užitečnou formou.

„Na tyto akce zve centrum hosty, kteří mohou těmto lidem nabídnout své životní zkušenosti a zároveň ukázat možnosti, kam by se život klientů dětských domovů mohl ubírat. Jde o to představit příležitosti, vzbudit zájem o nějakou činnost, motivovat v rozvíjení individuálního talentu. To je věc, kterou oproti dětem z běžných rodin obyvatelé dětských domovů nemají v takové míře," sdělil Vojtěch Peterka. Po dopolední části určené pro dětské domovy centrum otevřelo svůj program širší veřejnosti.

Dokument Počátky, ale i návštěva rodin

„Jsme rádi, že si na nás našli čas jak bývalí spolupracovníci, tak i někdejší klienti, kdy někteří přišli také s rodinami. Stejně tak nás potěšilo, že mezi nás zavítala i místopředsedkyně Senátu Miluše Horská. Následoval dokumentární film České televize Počátky, který sleduje dva roky ze života tří dívek po opuštění ústavní výchovy. Naše pozvání přijala též režisérka snímku Linda Kallistová Jablonská, která s námi poté besedovala o filmu a jeho tématech," uzavřel Vojtěch Peterka.

Deník ukazoval, jak na fotografie

Do Dne pro dětské domovy pořádaného Centrem Dona Bosca se tentokrát zapojil i Pardubický deník.
Po dohodě s organizátory jsme zkusili dětem osvětlit základy fotografování s využitím nikoliv profesionální techniky, ale pomocí telefonu nebo malého kompaktu.
Fotokurz odstartoval celodenní program.
Jedním z jeho cílů bylo i pořízení co nejlepších fotografií z následujícího dění.
Záchranná stanice Žleby přijela představit různá zvířata včetně výkladu o jejich životě v přírodě, která kromě poučných ukázek některých zachráněných zvířat nabídla i výborné možnosti pro pořízení soutěžních fotografií.
Co je sympatické? Ačkoliv jde z podstaty o zájmovou činnost odnože katolické církve, náboženství zde nikdo nikomu nenutí. I to je jedna ze zásad salesiánů.