Odborníci se shodují: Je těžké dát univerzální návod jak trestat. Každé dítě a každý rodič potřebují něco jiného. Ale bez fyzických trestů je možné se obejít.

HRANICE, ALE I VŘELOST

Ke školní psycholožce Evě Čermákové se chodí rodiče často radit právě ohledně výchovy a trestů. „Je složité sdělit nějaké obecně platné postupy. Každý rodič potřebuje podpořit v něčem jiném. Někomu doporučuji ve výchově nastavit jasné hranice, někomu doporučuji přidat na vřelosti a empatii vůči dítěti, záleží vždy na dané situaci," vysvětlila Eva Čermáková.

Základem výchovy je podle jejích slov bezpodmínečné přijetí – dítě si musí být jisté, že je rodič má rád, ať je jakékoli a dělá cokoli.

„Stejně tak je ale důležité, aby umělo respektovat hranice a vědělo, že to, co rodič řekne, tak platí. Jediné, co se snad dá zobecnit, je, že se ve výchově lze bez problémů obejít bez fyzických trestů, určitě by ale neměly být nahrazeny psychickým trestáním, jako je ponižování, zesměšňování a ignorování. To způsobí větší újmy než v afektu střelená facka," sdělila školní psycholožka z Pardubic.

A co tedy rodičům radí? Ideální varianta k motivování je prý dopřání nebo odnětí něčeho, co dítě velmi baví, ale může se bez toho v klidu obejít, například telefon, počítač, kapesné. „Víc než způsob trestání je ale důležité správné načasování a přiměřenost trestu. Měl by následovat ihned po provinění, mělo by to být dopředu domluvené a mělo by to platit vždy a za všech okolností stejně," uzavřela psycholožka.

ČASTÉ CHYBY

S širokou škálou trestů od těch fyzických až po psychické týrání se při své práci setkává ředitel Pedagogicko-psychologické poradny v Pardubicích Jiří Knoll. „Každý trest by měl být zároveň motivační, neměl by dítě zdeptat, ale přimět ho zamyslet se nad svým chováním," uvedl pedagog. Nejčastější chyby, kterých se rodiče dopouští, je nedůslednost, nedostatečná komunikace s dětmi a trestání v afektu. „U mladších dětí je potřeba nastavit hranice a dbát na jejich dodržování. Větší děti by se měly na tvorbě pravidel a trestů společně s rodiči podílet," dodal Jiří Knoll.

„Děti budou vždy zkoušet překračovat hranice. Je na rodičích, aby situaci, pokud možno s chladnou hlavou, zvládli. Fyzický trest je opravdu krajní řešení a lze se bez něj při výchově obejít," uvedl ředitel poradny. Závěrem upozornil rodiče, aby vedle trestů nezapomínali i na odměny. Oba tyto výchovné prvky by měly být v rovnováze.

Kde rodičům poradí?
Od roku 2012 působí na všech základní školách v Pardubicích školní psychologové. Pomáhají školákům se začleněním do kolektivu, radí jim při problémech s vrstevníky, s učením, ale i v případech problémů v rodině či výběru budoucího povolání. Kdykoliv se s odborníky mohou poradit i rodiče školáků. Stejně tak jim s výchovnými problémy pomohou pracovníci Pedagogicko-psychologické poradny Pardubice, která sídlí na Sukově třídě. Pracoviště má i v Přelouči a Holicích.