Výstavba silnice, která má spojit Liberec přes území Královéhradeckého a Pardubického kraje s Moravou a odlehčit přetížené dálnici z Prahy do Brna, neočekávaně vypadla z vládního plánu dopravních staveb připravovaných do roku 2013. Ministerstvo dopravy tento krok odůvodňovalo tím, že o trase silnice není definitivně rozhodnuto.

"Jednali jsme s náměstkem ministra dopravy Jiřím Hodačem o nutnosti výstavby rychlostní komunikace R35 směrem na Moravu. Bylo nám přislíbeno, že silnice bude rozestavěna ještě před rokem 2013. Pokud ustálíme územní plán Pardubického kraje, bude se problematikou zabývat vláda České republiky a už v roce 2008 uvolní na přípravu stavby až 50 milionů korun," uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Územní plán kraje včetně vedení komunikace R35 takzvanou jižní trasou schválilo zastupitelstvo kraje v prosinci loňského roku, zároveň ale také odhlasovali, že kraj zadá studii pro další hledání optimální varianty silnice od Vysokého Mýta na Moravu. Podle Línka by mělo být do konce roku jasné, zda zůstane schválená trasa beze změn či zda se bude lokálně posouvat na sever či jih.