Nad Perníkovou chaloupkou s Muzeem perníku a pohádek, která funguje v takzvaném Lovčím zámečku v lesích pod hradem Kunětická hora, se stahují mračna.

Provozovatel této turistické atrakce pro děti i dospělé Luděk Šorm po dlouhém boji s novým územním plánem obce oznámil: „Dávám obci na výběr – Perníková chaloupka, nebo azylanti".

Integrační centrum Arábya

V současné době mohou občané připojit své podpisy pod petici za záchranu Perníkové chaloupky v Rábech.

„Dostupná je na internetu a také v muzeu. Zatím máme osmdesát podpisů, ale počítáme s tím, že jich seženeme tisíce," uvedl Luděk Šorm.

V roce 2014 byl schválen nový územní plán obce, který značně zmenšil plochu určenou pro podnikání a občanskou vybavenost na pozemcích uvnitř oploceného areálu Lovčího zámečku.

„Fungujeme bez dotací. Pokud máme dál podnikat, potřebujeme velkou provozovnu a vybírat peníze od velkého množství lidí. Jinak musíme začít přemýšlet o jiné, ekonomicky reálné alternativě," vysvětlil Luděk Šorm. Dodal, že by mohl nabídnout areál státu pro azylanty jakožto integrační centrum Arábya. „To by nebylo jako dosavadní projekt financováno z poskytovaní služeb velkému množství zákazníků, ale ze státního rozpočtu, a tak by mělo nesrovnatelně menší nároky na okolní pozemky," doplnil.

„Vyhrožovat azylanty mi nepřijde férové," řekl starosta obce Ráby Josef Soukup. Upozornil, že územní plán pro obec zpracoval Magistrát města Pardubic. Vše podle něj proběhlo v souladu se zákony.

„Pokud bude vlastník využívat budovu k účelu, k jakému byla zkoulaudována, nemůže mu obec do toho hovořit. Pokud bude stavba zkolaudována jako ubytovna, může si tam ubytovat, koho chce," doplnil starosta obce Ráby.

Letošní 13. sezona: Na rozcestí

Zážitkové Muzeum perníku funguje v loveckém letohrádku, který nechal postavit baron Richard Drasche z Wartinbergu v roce 1882.

Ve 20. století zde byl umístěn Ústav pro mentálně postižené, který se později přesunul do nové budovy v Rábech.

Na Perníkovou chaloupku se zámeček proměnil po roce 2003, letos zdejší Muzeum perníku a pohádek vstoupilo do své 13. sezony. Jeho provozovatelé ji symbolicky pojmenovali „Na rozcestí".

„Petici mohou podepsat i občané, kteří nemají trvalé bydliště v Rábech a dokonce i lidé mladší 18 let, pokud jsou dostatečně vyspělí, aby chápali obsah petice," vysvětlil Luděk Šorm.

Kromě petice by v obci rád inicioval i konání referenda, aby se sami obyvatelé mohli vyjádřit k tomu, co si v bývalém zámečku přejí mít. Brání se a bude se také dále bránit i soudní cestou.