O víkendu začala platit novela silničního zákona, podle níž mají chodci povinnost na určitých neosvětlených částech vozovek nosit reflexní prvky. „Novela stanoví chodci povinnost za snížené viditelnosti mimo obec a úsek osvětlený veřejným osvětlením nosit reflexní prvek," říká mluvčí pardubické policie Jana Drtinová.

Změna je v platnosti od soboty, policisté ale rozhodně chodce bez pásek na Pardubicku lovit nebudou. „Toto nařízení počítá i s postihy, ale na ně zatím nedošlo. Toto opatření je spíš zaměřeno na prevenci a osobní bezpečí každého účastníka silničního provozu, tedy i chodce. Pokud už budou naši policisté něco takového řešit, tak zpočátku především domluvou, vysvětlením a doporučením před tím, než bude následovat pokuta," dodává Jana Drtinová.

Podmínky pro chodce to nejsou skutečně tvrdé a novela není žádné příslovečné strašidlo. Ve městech a obcích se vás například netýká vůbec. Je zde veřejné osvětlení a pro řidiče navíc platí rychlostní omezení. Chodíte-li například ráno z menší obce na autobusovou zastávku, pak už se vás vyhláška dotýká.

Pamatujte na to, že sníženou viditelností není myšlena pouze tma, ale i hustý déšť, sníh nebo mlha.

Zběžným pohledem do výlohy nebo na internet zjistíte, že naklapovací reflexní páska stojí do dvaceti korun.

„Samotný text novely už nijak nedefinuje minimální velikost odrazné plochy. Přívěsek nebo reflexní páska by ale měla stačit k tomu, aby byla povinnost splněna. Opět ale platí, že reflexní prvky jsou tu na místě především kvůli vlastnímu bezpečí a nejen tam, kde to novela nařizuje," vysvětluje Jana Drtinová.

Reflexní prvky můžete buď zakoupit například v hobbymarketech či obchodech s cyklistickým zbožím. Často se rozdávají i jako propagační předměty na akcích integrovaného záchranného systému. Policisté nebo strážníci také každoročně pořádají několik preventivních akcí přímo v provozu, kde rozdávají reflexní vesty, nákupní tašky s reflexními prvky, nejrůznějšími pásky a přívěsky nebo cyklistické blikačky.

Povinnost za pár korun mě neštveV zásadě znamená pouze to, že na neosvětleném úseku cesty mezi obcemi máte na sobě mít odrazku. Jakoukoliv. Vezmeme-li v úvahu, že reflexní prvky dnes výrobci pomalu běžně užívají i nejen na sportovním oblečení, batozích nebo botách, pak máte vlastně vystaráno. Nemáte takové oblečení? Nevadí, reflexní přívěsek či naklapovací pásek stačí k tomu, aby se povinnostem dostálo. I kdybyste nic takového doma neměli, je to investice maximálně dvacet korun. Ta asi nikoho nezabije. Pokud to někoho štve, tak opravdu asi jen ten druh lidí, kterým naskakuje kopřivka už jen při samotném slově povinnost. Já si jako cyklista a příležitostný chodec reflexní prvky nosím s sebou prakticky pořád. Jen na batohu mám třeba teď tři plus rezervní blikačku na kolo, v kapse kalhot jednu textilní pásku, na kole jednu naklapovací, a to nepočítám reflexní vestu složenou v pouzdře u foťáku. Ne kvůli nějakému zákonu. Pro jistotu, pro vlastní vědomí, že jsem pro své bezpečí udělal to nezbytné minimum a i pro slušnost k ostatním účastníkům silničního provozu. 

Jiří Sejkora