Rekonstrukce pardubického zámku se zpozdí. Ze sdružení Resa – Pekárek, které  vyhrálo výběrové řízení, totiž nyní bude opravu v hodnotě 35 milionů korun zajišťovat pouze stavební společnost Pekárek. Firma Resa stavbu opustila a od smlouvy odstoupila. Rada Pardubického kraje proto bude s firmou Pekárek jednat, aby se ujistila, jestli stavbu dokáže dokončit. Je však už jisté, že v původním termínu, který byl do konce letošního roku, rekonstrukce neskončí.

„Resa tuto stavbu opustila. Bohužel to byla ta větší firma ze sdružení. S druhou firmou teď kraj intenzivně jedná a zjišťuje, jestli je schopná stavbu dokončit a popřípadě za jakých podmínek. Je naprosto zřejmé, že termín dokončení bude muset být posunut, protože tahle firma určitě není schopná rekonstrukci v původním rozsahu dokončit," uvedl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.
Důležité je, aby kraj nepřišel o dotace na tuto rekonstrukci. Kromě peněz Pardubického kraje a města Pardubic jsou ve hře totiž také peníze ministerstva kultury.

Dotace prý budou

„Ministerstvo kultury udělalo vstřícný krok. Finanční prostředky, které bychom měli obdržet, by nám mohlo v případě nutnosti převést do příštího roku," řekla krajská radní Jana Pernicová.

Stavební firmy byly vybrány na základě kritizovaného zákona o veřejných zakázkách. „Firma Resa má problémů po republice více. Je otázkou, za jakých okolností podávala svou žádost. Je evidentní, že stavebnictví je v problémech. Jenže zakázky nemůžeme posuzovat jinak, než podle ceny. Zákon o zadávání veřejných zakázek nám neumožňuje vyřadit ani společnosti, o kterých máme jisté pochybnosti," sdělil hejtman.

Stejného názoru je i předseda krajského Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Požár. „Zákon je špatný, protože jediným ukazatelem je nejnižší cena a to je nesmysl. Vede to ke krachu firem, které nakonec tu práci neudělají a za původní cenu ji nechce nikdo dodělat," vysvětlil Jiří Požár.

Bude další průtah?

Rekonstrukce se ale možná prodlouží ještě více. „Firma Pekárek avizovala problémy s dokončením stavby a pokud by nebyla schopná ji realizovat, následovalo by nové výběrové řízení. To by byla záležitost měsíců," dodal hejtman Martínek.

Lenka Štěpánková