Scénáře změn ve vedení krajského města jsou podle nejrůznějších „zaručených informací" různé.
Zřejmě nejohroženějším křeslem je momentálně to, na kterém sedí první náměstek pardubické primátorky Jindřich Tauber (ČSSD).

Fám již je prý dost

„Po Pardubicích již těch fám létá opravdu dost," potvrdil Jindřich Tauber. „Zaručené zprávy o tom, že mám být odvolán, jsem slyšel několikrát. Stejně tak i to, že má být odvolána primátorka Štěpánka Fraňková nebo že TOP09 opustí koalici," nechal se slyšet první náměstek pardubické primátorky, jehož by údajně měla v této funkci nahradit stávající zastupitelka města, učitelka pardubické základní školy na Závodu Míru Anna Kučerová.

Návrat ODS?

Ve hře prý dokonce byla i varianta, že by se po vypovězení stávající koaliční smlouvy na radnici vrátila dnes opoziční ODS. Vládla by údajně s ČSSD a TOP09. Dohromady by pak tyto tři subjekty měly v pardubickém zastupitelstvu těsnou většinu jednadvaceti hlasů. Prvním mužem města se měl podle této varianty stát právě Jindřich Tauber.
„O této možnosti se uvažovalo již po volbách, ale sám za sebe mohu říci, že žádné změny vyvolávat nebudu. Může se mi osobně plno věcí líbit a některé zase ne, ale jsem přesvědčen o tom, že by stávající koaliční dohoda měla do voleb vydržet," pokračoval první muž sociální demokracie na pardubické radnici.

Kdo čeří vodu?

„Myslím, že někdo jen zbytečně čeří vodu. Pokládal bych to dokonce za začátek předvolební kampaně," řekl Jindřich Tauber.

„O tom, že některé osoby začaly údajně vyjednávat o nové koalici, jsem slyšela. Je otázkou, co je na této informaci pravda. Přímo jsem se dotázala předsedy zastupitelského klubu ČSSD Jakuba Rychteckého, jestli je s něčím sociální demokracie nespokojena. Pokud ano, tak se domnívám, že by to nejprve měla sdělit koaličním partnerům a ne se pokoušet odvolávat polovinu vedení, konkrétně mě, náměstka Koláčka a Brendla," reagovala pardubická primátorka Štěpánka Fraňková ze Sdružení pro Pardubice.

Šéfka nemocnice?

„I kdybych byla nakonec odvolána, tak bych se vrátila na post lékařky úrazové chirurgie. V žádném případě bych se ani náhodou neucházela o pozici ředitelky Pardubické krajské nemocnice," rázně odmítla další „zaručenou" informaci primátorka.

„V současné době vypovídat koaliční smlouvu nechceme. Neznamená to, že v koalici spory a třenice nejsou, ale vždycky se je snažíme vyříkat na radě města," prozradil Deníku pardubický radní za TOP09 Jan Němec.

Aprílový žert?

„O tom, že by Jindřicha Taubera měla nahradit Anna Kučerová, slyším poprvé. Na druhou stranu vždycky zdůrazňujeme, že personální otázky si každá strana v koalici musí vyřešit sama. Stejně jako jsme nezasahovali do rošády, kterou udělalo Sdružení pro Pardubice, když vyměnilo ve funkci náměstka primátorky Michala Koláčka za Martina Bílka, tak i nyní to necháme na sociální demokracii," dodal Jan Němec.

„O tom, že by byla vypovězena koaliční smlouva a vládli bychom společně s ČSSD a ODS, jsem slyšel. Ale bral jsem to spíše jako aprílový žert," uvedl radní za TOP09.

Přitažené za vlasy?

„Oficiálně s námi nikdo o ničem nejednal. Osobně mi to ale přijde přitažené za vlasy," reagoval na možný konec radniční koalice náměstek primátorky František Brendl ze sdružení Pardubáci.
Spekulace o možné nové radniční koalici se donesly i k největší opoziční straně ODS.

„Něco jsme zaslechli, ale žádná oficiální nabídka nám učiněna nebyla. Velkou váhu jsme tomu nepřikládali, protože o změnách v radniční koalici se mluví stále. Jeden koaliční partner je nespokojený s druhým, druhý se třetím a tak podobně. Já myslím, že když si takhle tu koalici poskládali, tak již by to měli dotáhnout do konce," vyjádřil názor předseda zastupitelského klubu pardubických občanských demokratů Petr Klimpl.

Odvolání náměstka Jindřicha Taubera odmítá i šéf zastupitelského klubu ČSSD Jakub Rychtecký.
„Tahle informace vznikla možná z toho, že na dnešním jednání městského výboru sociální demokracie je na programu zpráva o činnosti náměstka Taubera. Nepředpokládám, že by z toho byl nějaký razantní výstup," poznamenal Jakub Rychtecký.
„Post náměstkyně mi nikdo nenabídl. Myslím, že by radniční koalice měla do voleb vydržet ve stávající podobě," podotkla zastupitelka za ČSSD Anna Kučerová.