Středeční sváteční výlov u Bohdanečského rybníka si nenechaly ujít tisíce lidí. Rušno tu bylo už od sedmi hodin ráno, kdy rybáři za hlasitého povzbuzování rytmicky tloukli holemi do vodní hladiny, aby tak dostali všechny ryby do připravených sítí. Ty byly i přes obavy, zda kvůli letošnímu suchu nebude šupinatá úroda menší, plné.

„Předpokládáme, že jsme vylovili dvě stě až dvě stě padesát metráků. To je zhruba množství, co jsme nasadili, plus nějaký přírůstek. Takže plán jsme splnili," usmíval porybný Miroslav Středa.

Loni se vodní plocha lovila už v září. „Měli jsme nasazeno málo ryb kvůli plánovanému odbahnění. Teď už je rybník čistý a můžeme tu hospodařit stejným způsobem jako v předchozích letech," doplnil Středa.

Těsně před devátou hodinou si už lidé mohli začít čerstvě nalovené ryby nakupovat. Ceny zůstaly stejné jako loni – kapr do 2,5 kila za 75 korun, těžší kousky o deset korun na kile dražší. Druhově převládal kapr, v Bohdanečském rybníku je ho kolem devadesáti procent. Příchozí si ale mohli odnést také štiky, candáty, plotice, perlíny nebo cejny.

Výlov rybníka přilákal především rodiny s dětmi.

„Výlovy nás baví, takže když nám to časově vyjde, tak rádi na nějaký vyrazíme. Tady jsme poprvé a určitě ne naposledy," pochvalovala si podzimní vycházku Zuzana se svým partnerem Oldou a malým synkem.
K Bohdanečskému rybníku přijela trojice z nedalekých Pardubic. Stejně jako paní Lehká.

„Jezdím sem pravidelně už asi deset let. Lidí je tady čím dál tím víc. Je to i tím, že se zvyšuje celková kultura výlovů. Dříve tu rybáři sami vařili polévku a dnes tu jsou profesionální kuchaři, můžete si tu koupit kávu i horký svařák," svěřila se Deníku drobná bruneta.