K tomuto účelu slouží velkokapacitní kontejner, který byl umístěn na náměstí Dukelských hrdinů, poblíž křižovatky ulic Josefa Ressla a Lexova.

Kontejner funguje 24 hodin denně

Toto strategické místo bylo vybráno, protože je ideální na zaparkování. Do kontejneru je možné vkládat odložené věci, které mohou posloužit sociálně potřebným dvacet čtyři hodin denně.
„Diakonie nás požádala o možnost dlouhodobého sběru věcí pro humanitární účely. Kontejner totiž bude sloužit jako permanentní sběrna pro celé Pardubice," řekl náměstek primátorky František Brendl.
Na celém procesu sbírky se podílí okolo šedesáti klientů diakonie, kteří mají azylové ubytování a i pracovní uplatnění. Jsou to osoby bez přístřeší, které by jinak práci nikde nesehnaly. Sebrané věci z kontejneru vytřídí a ty, které už nelze použít pro humanitární účely, budou průmyslově zpracovány.

Organizace Diakonie Broumov poskytuje sociální služby pro občany, kteří se ocitli v krizové situaci, na okraji společnosti.
Zabývá se jak materiální pomocí sociálně potřebným, tak zařizuje azylové ubytování a sjednává i pracovní příležitosti.

Pardubice nasbíraly již 100 tun textilu

Broumovská diakonie není první organizací, která v Pardubicích použitý textil sbírá.
Od loňského roku město spolupracuje se společností Revenge, která už provozuje síť kontejnerů v Brně, Vyškově nebo ve Svitavách.
V Pardubicích rozmístila 26 speciálně upravených a označených kontejnerů. Lidé do nich odložili na 100 tun textilu a obuvi, které by zřejmě jinak skončily na skládkách.
Je na každém, zda nepotřebné věci věnuje na charitativní účely.

Markéta Markovicsová