Pacientů, kteří mají nepřetržité příznaky a selhávají v sociálním fungování jako paní Hana, má sdružení Péče o duševní zdraví asi  čtvrtinu.
Zaměstnanci sdružení se starají o to, aby mohli tito lidé  žít samostatně a vyhnout se hospitalizaci v psychiatrických zařízeních.
„Rádi bychom podíl klientů vyžadujících větší péči zvýšily, ale jsou pro to zásadní překážky. Služby jsou dostupné jen v běžnou pracovní dobu a v terénních týmech chybí zdravotníci, zvláště psychiatrické sestry," řekla PR manažerka sdružení Leona Hovorková.
Ústavní péče přitom podle slov ředitele sdružení Petra Hejzlara vyjde mnohem dráž než výdaje spojené s prací terénních pracovníků. „Náklady na péči o jednoho klienta jsou  asi třicet tisíc korun ročně. Je to méně než náklady na jeden měsíc pobytu v nemocnici nebo v sociálním ústavu," sdělil Petr Hejzlar.

Zdravotní personál u terénních služeb

Sdružení, které funguje sedmnáct let, pomáhá na Pardubicku, Královéhradecku, Chrudimsku, Jičínsku, Rychnovsku a Orlickoústecku.
„Kdybychom mohli zaměstnat v terénních týmech i zdravotní personál a  držet pohotovostní služby, náklady na činnost by vzrostly dvojnásobně. I tak by to bylo finančně výhodnější než ústavní péče," podotkl Petr Hejzlar.
Finanční náklady jsou jen jedna stránka věci. Nepochybné je, že sociálně zdravotní pomoc by paní Haně pomohla chápat lépe okolí, aniž by byla vytržena z prostředí domova.

Kristýna Turečková