„Pokud jsem součástí týmu Slavie, nemůžu hrát zároveň i za Spartu. Nejen pro mě je tedy nepředstavitelné, aby člen Sdružení pro Pardubice byl zároveň ve vedení konkurenčního hnutí a vyjednával o předvolebních koalicích. Proto jsme rozhodli o vyloučení Jiřího Hájka z SPP," komentoval situaci předseda SPP René Živný.

Jiří Hájek přitom patřil v Pardubicích mezi nejznámější politiky SPP. V loňských komunálních volbách dovedl své sdružení k vítězství v pátém městském obvodě, kde získal největší počet preferenčních hlasů. Nakonec ale jeho strana skončila v opozici. Hájek se ovšem dokázal dostat i na velkou radnici, když skončil na kandidátce SPP třetí za bývalou primátorkou Štěpánkou Fraňkovou a legendárním hokejistou Vladimírem Martincem. Nyní by měl podle vedení SPP funkci zastupitele města i obvodu opustit, jelikož je získal jako člen sdružení.

„Předsednictvo vyzvalo Jiřího Hájka, aby se vzdal mandátu zastupitele města Pardubic a zastupitele pátého městského obvodu. Tyto pozice získal Jiří Hájek v komunálních volbách v minulém roce. Kandidoval pod hlavičkou SPP a nikoliv jako kandidát STAN. Proto by bylo férové se těchto mandátů vzdát," sdělil Deníku předseda SPP René Živný.

Hájka prý nikdo neinformoval

Bývalý starosta Dukly byl dotazem na své vyloučení z SPP viditelně překvapen.

„V úterý se konala schůze předsednictva SPP, ale o tom, že by bylo rozhodnuto o mém vyloučení mě nikdo neinformoval. Jsem šokovaný, že se to dozvídám od Deníku. Bylo by slušností, kdybych se to alespoň dozvěděl jako první," nechal se slyšet Jiří Hájek.
Pro Hájka není poslední rok v politice právě úspěšný. Uspěl sice v podzimních komunálních volbách, se svým postem starosty Městského obvodu Pardubice V se však musel rozloučit, což vnímal jako podraz na voličích, kteří mu dali svou důvěru.

Situace se vyhrotila, když se proti Hájkovi postavila koalice osmi zastupitelů obvodu ze šesti různých politických uskupení. Starostou Dukly se nakonec stal lídr hnutí ANO Jiří Rejda. ANO se totiž dohodlo na koalici s ODS, Patrioty Pardubic, Koalicí pro Pardubice, Pardubáky a částí ČSSD. Dohromady pak v patnáctičlenném zastupitelstvu mají těsnou většinu.

Nejvíce na povolební koalici ovšem vydělala ODS. Ta sice skončila ve volbách až na pátém místě se ziskem 10,21 procent hlasů, přesto je v radě obvodu nejsilnějším hráčem. Místostarostou se totiž stal bývalý starosta Jaroslav Kňava a členem rady Jiří Janoš.
„Volby jasně vyhrálo Sdružení pro Pardubice, povolební vyjednávání se ale nevyvíjela dobře. Složení šestikoalice považuji za neférové jednání. I občané jsou tím zklamáni," posteskl si tehdy končící starosta Jiří Hájek, který v té době ještě měl podporu SPP.

„Opozice vůči panu Hájkovi, která vznikla napříč politickým spektrem, o něčem svědčí. Pátý městský obvod však není jediný, kde se strany domluvily bez vítěze voleb," komentoval výsledky povolebního vyjednávání Jiří Rejda.