Rekvalifikační kurzy zaměřené na obory spojené se silniční dopravou nabízí už pět let školící středisko při Střední škole automobilní v Holicích. Jeho služeb využije ročně okolo osmi set lidí.
Jednou  z nejčastějších motivací pro absolvování kurzů je především nalezení lepšího uplatnění na trhu práce, což potvrzují dva absolventi kurzů školicího střediska Iveta Zedníková a Radim Kalousek.

Důvod je jasný, rodinné podnikání

Ivetu Zedníkovou motivoval pro absolvování kurzu Učitel výuky a výcviku v autoškole fakt, že její otec vlastní autoškolu a ona chtěla pokračovat v rodinném podnikání.
„Jelikož je provozování autoškoly koncesovaná živnost, tak jsem potřebovala povolení, abych mohla v autoškole vyučovat. Občas pro mě byly náročné některé technické věci, ke kterým se jako žena moc nedostanu, ale vše jsem nakonec zvládla," vzpomínala na  školení Iveta Zedníková.

„Získala jsem spoustu vědomostí, ale nejvíce  naučí až praxe," popsala své dojmy Iveta Zedníková.
Radim Kalousek se vyučil truhlářem, ale už v roce 1994 prošel rekvalifikačním kurzem na automechanika a před několika měsíci absolvoval svůj  další.
„Chtěl jsem si především rozšířit své podnikání. Dříve jsem podnikal v oboru nákup a prodej motorových vozidel, ale v tom je nyní obrovská konkurence," sdělil své důvody Radim Kalousek. Na nápad zkusit obor Oprava karoserií bez poškození laku ho přivedl jeho otec, který tuto techniku viděl v Německu.

„Sháněl jsem zkrátka něco, po čem je poptávka. Spravuji karoserie, které byly poškozené při krupobití, nebo jsou v nich různé důlky," vysvětloval Radim Kalousek a dodal, že to ale není činnost pro každého, neboť k ní je potřeba hodně zručnosti a talentu. „Nemám proto strach z velké konkurence, protože to opravdu nemůže dělat každý,"  uvedl Radim Kalousek.

Snaha vychovávat kvalitní řemeslníky

Rekvalifikační kurzy hodnotí spokojeně i Michal Šedivka, ředitel Střední školy automobilní Holice. „Pro nás je hlavní, aby naši absolventi, a to jak střední školy, tak těchto kurzů, následně našli uplatnění a zaměstnání. Snažíme se vychovat především kvalitní řemeslníky," prohlásil Michal Šedivka.

Podle jeho slov jsou úspěšní absolventi i dobrou reklamou pro střední školu.
„Když  jeden z rodičů u nás úspěšně dokončí kurz a najde si díky němu práci, tak k nám potom třeba  pošle na školu svého potomka," sdělil motivaci školy pro pořádání školení Michal Šedivka.