Gymnázium Dašická bylo loni podle výsledků státní maturitní zkoušky sedmou nejlepší školou v České republice. Přesto nyní ředitelce tohoto pardubického gymnázia Jitce Svobodové (na snímku) hrozí, že svůj post neobhájí. Při konkurzu na nového ředitele jí prý výběrová komise sdělila, že není vhodným kandidátem.

Prý jen doporučení

A jaké jsou důvody nespokojenosti s Jitkou Svobodovou? To prý zatím nelze zveřejnit.
„Návrh komise je jen doporučující. Z hlediska legislativních podmínek zatím není možné sdělovat bližší informace. Nejprve o tom musí jednat zástupci samosprávy. Vzhledem k tomu, že konkurz byl v pondělí, tak by měly být materiály na radu kraje připraveny zhruba během 14 dnů," konstatovala Jana Pernicová, krajská radní zodpovědná za školství (ČSSD).

Neoficiálně se hovoří o tom, že Svobodová upadla v nemilost kvůli provozu sportovní haly na Dašické. „Jenže po půl roce provozu lze ekonomickou stránku fungování haly jen těžko vyhodnotit. Navíc se ukazuje, že nájemné haly, kterou vlastní Pardubický kraj, je vyšší, než by si sportovní kluby představovaly a z toho plyne jejich nespokojenost," napsali ve svém prohlášení učitelé Gymnázia Dašická.
Spekuluje se také o tom, že Jitce Svobodové neprospěl ani odmítavý postoj ke sloučení Gymnázia Dašická se sousedním Sportovním gymnáziem, které krajské vedení v jednu dobu plánovalo.
Pedagogický sbor gymnázia s názorem výběrové komise zásadně nesouhlasí.

„Nemile nás to překvapilo, protože nikdo nečekal, že výborně fungující škola, která má mimořádně dobré výsledky, potřebuje změnu ve vedení," uvedla za pedagogy gymnázia Lenka Blehová.
Kromě výborného výsledku školy ve státních maturitách zmiňují zastánci současné ředitelky i další úspěchy.

Opakované úspěchy

„Naši studenti jsou opakovaně úspěšní v celostátních i mezinárodních soutěžích a projektech. Vedení kraje to považuje za samozřejmost, ale proč tedy takové výsledky nemají všechny školy? Na gymnáziu navíc panuje vynikající studijní atmosféra, ředitelka maximálně podporuje využívání nových technologií a rozvíjení moderních metod výuky," vyjmenoval přednosti Pavel Kycl, učitel matematiky a fyziky.
Ředitelka Jitka Svobodová měla v konkurzu ještě jednoho protikandidáta, který ale rovněž neuspěl. Pokud krajští radní výsledky konkurzu schválí, tak současná ředitelka skončí ve funkci k 31. červenci, vedením bude pověřen její statutární zástupce Vladimír Vícha.

„Komise mi žádné důvody nesdělila, jen mi bylo řečeno, že nejsem vhodná kandidátka na post ředitelky. Předtím jsem ovšem žádné signály, že by se to mohlo stát, neměla," uvedla Jitka Svobodová.
Ve výběrové komisi byli krajští radní Jana Pernicová a Jiří Brýdl, dále zástupci krajského odboru školství, ale i učitelé gymnázia.

Těžká pozice

Současná ředitelka Jitka Svobodová je ve své funkci od začátku školního roku 2005/2006. Její počáteční pozice nebyla vůbec jednoduchá, protože nastupovala po dlouhém období, kdy školu vedl Josef Kubát, který byl uznávanou autoritou. Loňské výsledky státních maturit i úspěchy některých žáků však ukázaly, že „Dašák" i pod jejím vedením stále patří mezi špičku nejen v kraji, ale i v celé republice.

LUKÁŠ DUBSKÝ