„V posledních dnech trápí pardubickou kriminálku pravděpodobně skupina pachatelů, která naprosto bezcitně okrádá seniory. Proto bychom rádi seniory, popřípadě jejich příbuzné, před těmito podvodníky varovali," říká mluvčí pardubické policie Markéta Janovská.

Policie už totiž má na stole případ z 9. února, kdy byla těmito lidmi okradena o částku sto tisíc korun seniorka v Pardubicích.

Volají a předstírají

„V podstatě jde o to, že pachatelé kontaktují seniory na pevné linky v místě bydliště, představují se pod různou identitou, většinou jako rodinní příslušníci, ale také se mohou představit jako pracovníci nějaké společnosti, například že provedou úpravu pevné linky a podobně. Využijí například toho, že někteří senioři špatně slyší a požádají osobu o zapůjčení peněz. Legendy si jsou většinou podobné. Pachatelé žádají půjčku na nákup vozidla, opravu vozu po nehodě, na nákladné lékařské vyšetření a tak dále. Se seniorem jsou stále v kontaktu a jakmile pachatelé zjistí, že má peníze u sebe, sdělí mu, že si pro ně přijde jejich kamarád. Poté dojde k předání peněz," upozorňuje Markéta Janovská.

Poučte svou rodinu!

Jako vždy v těchto případech platí jediné: opatrnost.

„Zejména seniorům doporučujeme, aby telefon v takovém případě zavěsili a případnému příbuznému zavolali sami zpět a ověřili si, zda jim telefonoval opravdu on. Pokud nemají takového příbuzného, doporučujeme zavěsit rovnou a s osobou se nebavit vůbec," vysvětluje za policii Markéta Janovská.

Další triky

Podle policistů je dalším hojně používaným trikem návštěva v místě jejich bydliště. Zde se vydávají za pracovníky elektráren, plynáren, sociální pracovníky a jiné a nabízejí seniorům navrácení údajného přeplatku.

Rovněž jsou zaznamenány i případy, kdy seniory osloví přímo na ulici, využívají jejich důvěry a následně pod různými záminkami peníze vylákají, nebo se za tímto účelem snaží dostat do bytu.

Policisté zároveň žádají i příbuzné seniorů, aby své blízké sami o tomto triku a následném jednání poučili a předešli tak škodám.