„Samotný návrh na insolvenční řízení není důvodem pro vyloučení uchazeče z účasti na výběrovém řízení. Není důvod, aby město Pardubice neuzavřelo s dodavatelem smlouvu," nechal se slyšet Martin Škeřík.

Jeden věřitel firmy se chtěl v květnu insolvenčním řízením domoci dlužné částky 1,6 milionu korun. Soud ale jeho žádost zamítl. Nyní se pokouší celý proces zopakovat.

„Ani kdyby se insolvenční řízení konalo, není to důvodem pro neuzavření smlouvy, i když to pro investora jisté riziko představuje," vyjádřil se Martin Škeřík.

Dnes má radnice s firmou probrat harmonogram prací a podepsat smlouvu. V polovině července by si stavebníci měli oficiálně převzít staveniště.

Město zároveň zvažuje, zda v Tyršových sadech zůstanou filmové projekce až do konce léta. Podle smlouvy by se v případě stavebních prací mělo Pardubické letní kino Pernštejn přestěhovat do areálu ke skateparku.

„Snažíme se vymyslet, aby v Tyršových sadech mohlo letní kino zůstat, když to jen trochu půjde. Poslední slovo bude mít firma BAK. Dnes bychom měli být moudřejší," sdělil primátorčin náměstek Jindřich Tauber (ČSSD).

Podle náměstka pardubické primátorky Františka Brendla zůstane letní kino v Tyršových sadech pravděpodobně jen do 19. července. Poté se podle jeho slov bude muset stěhovat na louku vedle skateparku. „Již se zde jednu sezonu promítalo, takže to mají organizátoři i diváci vyzkoušené. Nechceme lidem brát promítání pod letní oblohou, proto jsme předem připravili i tuto záložní variantu, se kterou provozovatel souhlasil," poznamenal František Brendl, který setrvání letního kina v parku uprostřed města nepovažuje z bezpečnostních důvodů za možné.

A to přesto, že po společné schůzce úředníků města, prvního městského obvodu, zástupců vedení stavební firmy i provozovatele letního kina to vypadalo, že je dohoda možná.

„Chceme při rekonstrukci městského parku vyjít vstříc provozovateli i návštěvníkům letního kina. Proto se budeme snažit o co nejmenší zásahy do stávajících aktivit v Tyršových sadech," prohlásil Michal Kaizar, tiskový mluvčí společnosti BAK, která bude opravu sadů provádět.

Firma prý s kinem problém nemá

„Technicky s letním kinem v Tyršových sadech žádný problém nemáme. Můžeme pracovat tak, aby se rekonstrukce výrazně nedotkla jeho provozu. Náš plán prací to nijak zásadně nenaruší. S rekonstrukcí začneme jinde, a to tak, aby časový harmonogram stavby nebyl ohrožen," dodal Michal Kaizar.

„O tom, že bylo nějaké jednání mezi starostou prvního pardubického obvodu Jaroslavem Menšíkem a nejmenovaným zástupcem BAKu o možnosti ponechat kino v sadech do konce prázdnin, jsem se dověděl až z médií. Takové jednání nepovažuji za směrodatné. Pro město je prioritní revitalizace Tyršových sadů. Abychom na ni získali dotace z Evropské unie, musí být dokončena do června 2015. Proto je důležité, aby začala co nejdříve. S ředitelem BAKu budeme samozřejmě o možnosti setrvání kina v Tyršových sadech hovořit. Předem však říkám, nemyslím si, že by to z bezpečnostních důvodů bylo možné," reagoval náměstek primátorky Brendl.

„Pokud stavební firma říká, že s letním kinem nemá problém, tak námitkám náměstka Brendla vůbec nerozumím. Ale není to první případ, kdy se z mého pohledu choval iracionálně, takže mě to zase až tak nepřekvapuje. Pan náměstek má k tomuto kroku zřejmě jiné motivy, které neznám. Pokud se na to člověk dívá zdravým selským rozumem, nevidím důvod, proč by letní kino v Tyršových sadech do konce prázdnin nemohlo být. Příkladem může být i třída Míru, na které se zhruba měsíc po oficiálním zahájení rekonstrukce také prakticky nic nedělo," konstatoval pardubický radní za TOP09 Jan Němec.

„Stěhování kina by bylo nešťastné"

„Náměstek Brendl nikdy letnímu kinu nepřál, přestože jeho sdružení Pardubáci mělo ve volebním programu jako jeden ze stěžejních bodů záchranu kina. On se mu však nesnažil pomoct, naopak vždy byl jedním z těch, kteří komplikace spíše přinášeli. Není se tedy čemu divit, že se do poslední chvíle snaží kino předčasně zlikvidovat. Jeho stěhování ke skateparku by za stávající situace bylo nešťastné," řekl zastupitel za opoziční ODS Alexandr Krejčíř.

„Jednání náměstka Brendla nechápu. Zvláště když stavební firma nabízí, že dokáže ve spolupráci s provozovateli letního kina zajistit bezpečný chod tohoto výjimečného projektu," doplnil Alexandr Krejčíř.

Tyršovy sady hodlá město opravit za 90 milionů korun bez DPH s pomocí evropských dotací. Stavební práce začaly už v roce 2011, vítězná firma ale záhy odstoupila od smlouvy. Druhý tendr zrušil antimonopolní úřad kvůli přísně nastaveným podmínkám na technickou kvalifikaci uchazečů. Město podalo rozklad a teprve nedávno uspělo. Správní řízení úřad zastavil.

Revitalizace narážela i na odpor veřejnosti. Ekologové kritizovali nadměrné kácení. Počet stromů a keřů, které se mají odstranit, se později snížil o desítky kusů. Město zatím na kácení nemá povolení.

Odpůrci stavby poukazují i na to, že rekonstrukce městského parku je příliš velkorysá, a tudíž nákladná.

„Výsledný projekt mi přišel dobrý. Řekl jsem si, že se do Tyršáků konečně nebudu bát chodit," uzavřel náměstek Jindřich Tauber.