Na sjezdovce u 400 metrů dlouhého vleku na Čertově hoře budou totiž sněhová děla po obou stranách, zatímco v minulé sezoně stála pouze na jedné straně. Infotmoval o tom provozní náměstek Sportovního areálu Harrachov Vlastislav Fejkl.

"Na sjezdovce vedle vleku Doppelmayer začínáme každoročně s lyžováním nejdříve. Kdyby letos v prosinci chyběl stejně jako loni přírodní sníh a mrzlo by, dokázali bychom sjezdovku pokrýt umělým sněhem o dva až tři dny rychleji než dosud," uvedl Fejkl.

Se sněhovými děly na jedné straně se sjezdovka u vleku připravovala zhruba týden. Rozšíření rozvodů vody a tlakového vzduchu se dokončí ještě v říjnu a vyšlo sportovní areál zhruba na dva miliony korun.

Vlek stojí na velké sjezdovce vedle čtyřsedačkové lanovky u skokanských můstků. Pro lyžování v Harrachově hraje klíčovou roli hlavně na začátku zimní rekreační sezony, kdy není pokaždé dostatek přírodního sněhu. Během špatné zimy 2006 - 2007 se mezi vánočními a novoročními svátky jezdilo v Harrachově pouze na svahu vedle vleku.

Kromě vleku Doppelmayer slouží v zimě v Harrachově dvě čtyřsedačkové lanovky s výstupní stanicí pod vrcholem 1020 metrů vysoké Čertovy hory. Ve vyšších partiích sjezdovek se ale na rozdíl od svahu u vleku nedá zasněžovat během inverzí, kdy je nahoře tepleji než v údolí.