Nejrůznějšími naschvály a konflikty mezi řidiči na silnicích už se policie a soudy zabývaly několikrát.

Událost, ke které došlo v Pardubicích, je ale trochu jiná. Útočníkem měla být v tomto případě žena. Sedmapadesátiletá paní Hana jela z Chrudimi do Pardubic silnicí na Nemošice na kontrolu do nemocnice. Před týdnem ne vlastní vinou utrpěla zranění při autonehodě.

V Chrudimi na železničním přejezdu se ji pokoušelo předjet jiné vozidlo, což se kvůli provozu v protisměru dvakrát nepodařilo.

„Jela jsem v místech, kde je kvůli stavebním pracím na obchvatu snížená rychlost. Dodržovala jsem tedy dopravní značení. Tady mě auto předjelo a vzápětí začalo prudce bezdůvodně brzdit. Málem jsem vylétla ze silnice do stromu. Toto vybrždění se ještě dvakrát opakovalo," konstatovala paní Hana, jejíž celé jméno redakce zná.

Pak se auto vzdálilo. Jenže celá nepříjemná událost tím jen začala. Na křižovatce ulic Průmyslová a Kyjevská už na ni vůz čekal.

Ať má co nahrávat!

„Vystoupila z něj žena, přišla k mému vozidlu a začala na mě řvát, že jedu jak s hnojem, ať za to nelezu, když neumím jet rychle. Prý má v autě dítě a spěchá a když mě chce předjet, tak že ji nenechám. Na moji odpověď, že s dítětem takhle jezdit je strašné a že jsem si její vybržďování nahrála, mi se slovy: „Tak ať máš co nahrávat!" dala pěstí do obličeje. A to přesto, že viděla, že mám poraněnou páteř a nosím krční límec. Pak skočila do auta a odjela," popsala incident paní Hana.

Zůstala na místě s krvácejícími ústy a nosem. „Požádala jsem dvě opodál stojící ženy, které vše celou dobu sledovaly, aby mi na sebe daly kontakt kvůli svědectví. Odmítly mě s tím, že chtějí klid a že je to nezajímá. I ostatním projíždějícím řidičům jsem byla absolutně volná. Jen troubili a objeli mě. V nemocnici mě ošetřili a poradili mi, ať zavolám policii, což jsem udělala, nahlásila jsem poznávací značku auta, popsala ho a řidičku také. Navíc jsem ji i identifikovala na předložené fotografii," vypověděla.

Obě ženy nakonec musely celou událost vysvětlovat na policejní služebně.

Ránu nepřiznala

29letá řidička Ivana přišla se svou verzí, podle které paní Hanu vybrzdila, ale jen proto, že špatně zareagovala a chtěla si s ní promluvit. Že by ji udeřila, nepřiznala a údajně to měl doložit i svědek, který s ní měl cestovat ve vozidle.

Policie ale této druhé verzi s údajným svědkem příliš nevěří. „Událost se podle zjištění měla stát po předchozí situaci v silničním provozu, kdy 29letá žena měla přistoupit k poškozené a zatnutou pěstí přes okénko ji udeřit do obličeje," uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

„Ve věci byly zahájeny úkony pro podezření z přečinu výtržnictví, ale konečné slovo bude mít v případu státní zástupce," nechala se slyšet Eva Maturová.

Paní Hanu překvapila kromě útoku i lhostejnost lídí, kteří vše sledovali. Právě jejich výpovědi by mohly případ pomoci vyřešit rychleji.

„Oslovila jsem tři svědky, nikdo z nich mi nechtěl pomoci s případnou výpovědí na policii, i přesto, že viděli, jak mi teče krev. Měla jsem krk v límci, přesto jsem dostala úder pěstí, který mi způsobil další bolesti, z nichž některé nepřešly dodnes. Je mi divné, že řidička, jež na mě zaútočila, může vyváznout tak snadno a dál řídit. Pracuje totiž jako řidička nákladního auta a sama o sobě uvádí, že se ráda pere," uzavřela paní Hana.