Pardubický sportovní areál na sídlišti Dukla má v budoucnu získat zcela novou podobu.

Jakou? To by měla ukázat mezinárodní architektonická soutěž, kterou se chystá vypsat vedení města.
Hodnotit se bude dvoukolově a městskou kasu vyjde soutěž na 2,8 milionu korun.

„Radní schválili podmínky architektonicko – urbanistické soutěže na projekt Dukla sportovní. Vítěz této soutěže získá odměnu 900 tisíc korun, projekt na druhém místě 600 tisíc a na třetím místě 400 tisíc korun," uvedla náměstkyně pardubického primátora Helena Dvořáčková.

Právě vysoká cena mezinárodní soutěže byla některým opozičním politikům trnem v oku. „Viděl bych jiné lokality, které by si takovou soutěž zasloužily. Považuji takovou sumu za vyhazování peněz," řekl při projednávání na zastupitelstvu Jan Linhart (Patrioti Pardubic).

Vysoké náklady

Také občanským demokratům se zdály náklady příliš vysoké. „Když jsem poslal tuto informaci svým známým architektům, tak se mě zpětně ptali, zda chceme v Pardubicích pořádat olympiádu, protože takové soutěže se vyhlašují na projekt hlavního olympijského stadionu a ne na rekonstrukci regionálního sportoviště," prohlásil zastupitel Petr Klimpl.

Jenže podle primátora Pardubic Martina Charváta je mezinárodní architektonická soutěž nejlepším řešením. „To území je velmi cenné," podotkl primátor s tím, že první kolo soutěže by se mělo konat v červenci a druhé v říjnu.
Sportovní areál na Dukle bude vyžadovat velké investice. Už nyní město investovalo do nového tartanu, střídaček a vyčleněny jsou i finance na opravu tribun.

„Areál má 70 tisíc metrů čtverečních a je dlouhodobě podfinancovaný. Jeho spádová oblast je ale velká. Pokud tam vznikne atletická hala, tak jediná konkurence je v Praze a Ostravě," vysvětlil náměstek pardubického primátora Jakub Rychtecký.

Radnice před časem shromáždila požadavky sportovních klubů, které areál využívají. Zorganizovala také několik setkání s veřejností na téma rozvoje areálu. Vznikla tak představa o potřebných sportovištích, kapacitách hracích ploch a tribun.