Šlo o přesouvání položek v druhé změně rozpočtu města na letošní rok.

Dva opoziční zastupitelé, bývalý náměstek primátorky a nynější zastupitel za sdružení Pardubáci František Brendl a Karel Haas z ODS, se pídili, proč byla částka původně určená pro výstavbu nového venkovního sportovního hřiště v Nemošicích přesunuta na sanaci narušeného svahu v Pardubičkách.

„Před necelými dvěma měsíci požádalo stávající vedení města současné zastupitele o navýšení rozpočtu tohoto projektu. Tento krok jsme na doporučení rady odsouhlasili. Teď jsme ale dostali materiály, v nichž se praví, že peníze přesuneme někam jinam. Připadá mi to, jako kdyby zastupitelstvo odsouhlasilo nákup nového nábytku do mateřské školy a on by pak skončil v kanceláři primátora," rozohnil se František Brendl. „Vy si s námi vytíráte zrak," pokračoval lídr sdružení Pardubáci.

Změna názoru

„My jen předkládáme návrh a je na vůli zastupitelstva, jak rozhodne," reagoval primátor Pardubic Martin Charvát z hnutí ANO 2011.

„Vy ho nepředkládáte, vy už jste rozhodli. My to jen bereme na vědomí. Nikdo se nás na nic neptá. To je ten problém. Proč nechcete nové sportoviště v Nemošicích," divil se opoziční zastupitel.

„Jistě musí být nějaký důvod, proč rada změnila názor," přidal se komunistický zastupitel Václav Snopek.

„Nevidíme důvod, proč by se měl pořizovat drahý, nestandardní a navíc neakreditovaný trávník," kápl božskou náměstek primátora Jakub Rychtecký z ČSSD.

Opoziční návrhy na přesun prostředků na výstavbu nemošického hřiště za více než dva miliony korun z jiných zdrojů nakonec neprošly, a tak se bývalá primátorka a zastupitelka za Sdružení pro Pardubice Štěpánka Fraňková dotázala, kolik peněz bude stát sanace svahu v Pardubičkách a zda již byla tato zakázka vysoutěžena.

Reakce odpovědných úředníků magistrátu však nebyla příliš přesvědčivá. „Tuto akci jsme nechali nacenit firmě, která sanaci realizuje. Z našeho hlediska vysoutěžena byla," tvrdili úředníci.

Jenže na papíře pak byla jiná částka než ta, která zazněla na zastupitelstvu. „Budu to řešit," pravil primátor.