Ruiny bývalé problémové ubytovny by měly z obce zmizet do konce října. „Máme to tak dané ve smlouvě, kterou jsme s novou firmou podepsali," potvrdil starosta Starých Ždánic Jaroslav Hyhlík.

Začátkem týdne obec zbytky budov předala firmě, jež zvítězila ve výběrovém řízení. Na té nyní bude, aby suť a stavební materiál zlikvidovala. „Odebrali jsme z místa vzorky materiálů. Teprve po rozborech se rozhodneme, jaký bude další postup," řekl obchodní ředitel firmy Miloš Polák.

Podle výsledků, které budou známé do dvou týdnů, se potom materiál bude třídit na recyklaci nebo odvážet na skládku. „Na místě budeme mít brigádníky, kteří budou zbývající materiál přebírat a třídit. To, jak předchozí firma stavbu zanechala, pro nás nepředstavuje žádný problém," nechal se slyšet obchodní ředitel společnosti, jež má demolici na starosti.

Předchozí firma, která měla ubytovnu zbourat 
a postarat se o odvoz vzniklého odpadu, zanechala své činnosti a přestala s obcí komunikovat.

Zakázka vyjde obec na 1 038 180 korun. Jako pojistku proti opakování situace, kdy firma dostala peníze a přestala komunikovat, obec do smlouvy umístila dodatek. Ten říká, že firma dostane zaplaceno až po odvozu veškeré suti.

MÍSTO DOMOVA PRO 
SENIORY UBYTOVNA

Na začátku to byl nevinně vyhlížející projekt. Ze dvou starých budov na rohu křižovatky měl v malé obci na Pardubicku vzniknout domov pro seniory. Na svůj záměr majitel dokonce dostal dotace od Evropské unie, díky kterým mohl domy opravit a vytvořit v nich bytové jednotky.

K překvapení místních se však do domova pro seniory začaly místo starých lidí stěhovat problematické rodiny z okolí. Ty potom často narušovaly v obci pořádek 
a noční klid, což vyvolávalo střety s místními.

ZA NESPLNĚNÍ PODMÍNEK EXEKUCE

Problém se dostal až tak daleko, že se v obci pořádal pochod extrémně pravicové strany DSSS (Dělnická strana sociální spravedlnosti).

Ubytovna se nakonec stala předmětem dražby a to po uvalení exekuce na vlastníka nemovitostí. Došlo 
k tomu poté, co měl majitel vrátit dotace na nenaplněný projekt domova důchodců.

Obec chtěla zamezit dalšímu riziku zneužívání objektu 
a tak budovu 
v aukci raději koupila a na několik let se kvůli tomu zadlužila.

CO SE STANE
S POZEMKY?

O osudu pozemků pod bývalou ubytovnou má obec jasno. Po odstranění všech zbytků by na místě měly vzniknout nové stavební parcely.

„Zatím to vypadá tak, že by tam mohlo být celkem pět nových pozemků pro stavbu," uvedl starosta obce Jaroslav Hyhlík. Vytvořené parcely by pak obec nabídla zájemcům k prodeji.

„Původně jsme chtěli, aby byl odvoz suti a s tím spojené práce hotové do konce prázdnin. Bohužel se to ale protáhlo kvůli výběrovému řízení," poznamenal starosta s tím, že úklidové práce by na pozemcích měly skončit k poslednímu říjnu letošního roku.

Eliška Kolmanová