Staré Ždánice oslavují. Jinak se to snad ani nedá říci. Malá obec na Bohdanečsku dlouhé měsíce zápasila s velkým problémem.

Ten představovala místní ubytovna, kterou obývaly romské rodiny. V pondělí se celá ubytovna definitivně uzavřela. Na dveřích jsou pečetě a na objekt dohlíží bezpečnostní agentura.

„Ano, ubytovna skončila. Obyvatelé odcházeli průběžně. V pondělí to bylo definitivně zapečetěno a úklidová firma má objekt vyklidit. Co s ním ale bude dál, to jako obec nevíme. Jde o objekt soukromého vlastníka, který je v konkurzním řízení," uvedl pro náš Deník starosta Starých Ždánic Jaroslav Hyhlík.

Obyvatelé ubytovny, kterých mohlo být odhadem asi osmdesát, podle místních obyvatel odešli zpět do Hradce Králové, nebo do nově vzniklé ubytovny v Opatovicích nad Labem.

Ubytovna? Snad ne

Objekt je určen k prodeji k umoření dluhů. Případný nový majitel by zde mohl ubytovnu opět otevřít. Stavba je tak v územním plánu vedená.
Naštěstí pro starousedlíky to má jeden podstatný háček.

Budova je doslova vybydlená a pro žití lidí v současném stavu nevhodná.
„Co jsme měli možnost mluvit s hygieniky, kteří tam byli, tak ten objekt v současném stavu jako ubytovna použitelný už není. Uvnitř je všechno zdevastováno. Vytrhaná umyvadla, odpadní trubky, radiátory jsou pryč. Je tam hmyz, mokro, plísně," popsala jedna z obyvatelek Starých Ždánic Petra Voženílková.

„Kdyby z toho zase někdo chtěl udělat ubytovny, nezbude nám, než se opět bránit. Budeme psát petice, protestovat, volat média, znovu zavoláme Dělnickou stranu. Už nechci zažít to, co jsme tu zažívali minulé léto, kdy jsem celou noc kvůli kraválu nespala a ráno šla do práce, zatímco obyvatelé ubytovny do dvou hodin spali. Jejich děti chodily k lékaři poštípané od štěnic," dodala Petra Voženílková.

Problémy Starých Ždánic
* Podnikatel Jaroslav Faltýnek zde vybudoval jednoúčelové byty určené pro seniory, kteří v nich ale nikdy nebydleli. Do objektů se začali stěhovat Romové z Hradecka.

* Soužití starousedlíků a Romů se nevyvíjelo dobře. V obci narostla drobná kriminalita, krádeže na pozemcích, místním obchodě, rušení veřejného pořádku a další.
* Některé hospody v obci se změnily v „soukromé kluby", obec se kvůli pořádku rozhodla zazdít autobusové zastávky, kde se scházela romská mládež, obyvatelé žádali peticí zjednání pořádku. Romové kontrují peticí kvůli údajné diskriminaci poté, co obec chce splátky za kanalizaci a svoz odpadu.
* Situace se vyostřuje. Rom okrade malou holčičku cestou do školy, dojde k napadení policejní hlídky.
* V ubytovně se vystavují smlouvy s trváním do konce roku, problémové rodiny postupně odcházejí.
* Mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti v obci skončil pokusem o pochod na ubytovnu.