Pardubice pro lidi. To je název nového politického hnutí, které si dalo podle svých slov za úkol „zlepšit kvalitu a politickou kulturu v Pardubicích". Pikantní na tom je, že mezi zakládajícími členy jsou i tři starostové městských obvodů, kteří se do svých funkcí dostali za Sdružení pro Pardubice (SPP).

Předsedou nového hnutí je starosta šestého obvodu Petr Králíček, který má již delší dobu spory s šéfkou SPP a pardubickou primátorkou Štěpánkou Fraňkovou.
Tvářemi nového politického projektu jsou i starostové sedmého a osmého obvodu Vítězslav Čapek a Josef Jirout, nebo bývalá hlavní architektka města Petra Nacu.

Nespokojenost se stylem politiky

„Přímým impulsem pro vznik hnutí byla nespokojenost jeho zakládajících členů se stylem, jímž se v současnosti vede pardubická komunální politika. Pardubicím se nedaří čerpat peníze z EU,  vedení města nezvládá dokončit významné a dlouho plánované investice, vzdaluje se občanům Pardubic i jednotlivým městským obvodům. Komunikace mezi městem a obvody rok od roku upadá," píše se v prohlášení nového hnutí.

„Ukončení mého působení ve Sdružení pro Pardubice jsem začátkem týdne písemně oznámil Štěpánce Fraňkové, která je předsedkyní SPP. Kromě toho jsem za dosavadní spolupráci ve sdružení poděkoval," řekl Petr Králíček.
Vznik dalšího politického uskupení byl ale pro primátorku Štěpánku Fraňkovou překvapením. „Nikdo nás o tom neinformoval, pouze od pana Králíčka jsem dostala dopis, že ukončuje své členství v SPP. Samozřejmě ale respektuji, že každý má právo založit si politickou iniciativu," prohlásila primátorka.

Nabourá hnutí koaliční vazby?

Otázkou zůstává, jak vznik nového politického hnutí změní situaci na pardubických městských obvodech. „Pro nás to znamená nabourání koaličních vazeb v zastupitelstvech městských obvodů, do kterých byli starostové zvoleni za Sdružení pro Pardubice," nechala se slyšet Štěpánka Fraňková.

Spory mezi vedením města a starosty „venkovských" obvodů jsou dlouhodobé a vyvrcholily v červnu, kdy se v Pardubicích konalo referendum o budoucnosti městských obvodů. Většina občanů se v něm vyslovila pro zachování obvodů, ale voličská účast byla tak malá, že hlasování nebylo platné.