Stavba terminálu

Stavba nového, většího 
a modernějšího letištního terminálu začala v červnu. V říjnu příštího roku by tam mohli být odbaveni první cestující.
Sdružení dvou firem vyhrálo zakázku s cenou 256 milionů korun. Letištní terminál se měl původně stavět už loni, stavební firmy však nabízely cenu kolem 400 milionů korun, a tak byl tendr zrušen.

Stavba nového letištního terminálu v Pardubicích má potíže. Stavební firmy si stěžují na chyby v projektu a ten tak bude muset posoudit statik.

Problémem je sloup požární ochrany. „Čekáme na vyjádření statika, které bychom měli mít v pondělí. K žádnému prodlení stavby ale nedošlo. Stále pokračují demoliční práce i příprava stavby příjezdové komunikace," řekla ředitelka letiště Hana Šmejkalová.

Jinak se prý jedná o běžné problémy, které se vyskytují na každé stavbě. „Za zásadní komplikace bych to začala považovat, kdybychom se dozvěděli, že je potíž se statikou odbavovací haly," podotkla ředitelka pardubického letiště.

Že se jedná o problémy, které jsou na podobných stavbách obvyklé, vyplývá i z vyjádření stavební společnosti Strabag. „Konsorcium firem požádalo objednatele o doplnění podkladů ke statické části projektu a požárně bezpečnostního řešení stavby. Jedná se o standardní doplnění informací na stavbách podobného rozsahu," uvedla pro Českou televizi mluvčí Strabagu Ivana Gregorová.

Podle Martina Havelky ze společnosti Chládek a Tintěra je problém v chybějící dokumentaci. „Vyzvali jsme investora, aby předložil dokumentaci schválenou příslušnými úřady. My bez této dokumentace nemůžeme pokračovat ve stavbě. Není to ale žádný zásadní problém," sdělil Deníku Martin Havelka.

V současnosti se na pardubickém letišti především demoluje. „Zatím se na pardubickém letišti spíše bourá. V těchto dnech se po demolici starých skladů dočišťují pozemky a skrývka ornice pod budoucí komunikací," konstatovala náměstkyně pardubického primátora zodpovědná za investiční výstavbu Helena Dvořáčková. Poté budou následovat přeložky sítí pod komunikací.

BĚŽNÝ PROVOZ NERUŠÍ

Vybraná firma podle náměstkyně primátora zvolila technologické postupy, které maximálně omezí hlučnost a prašnost prací.

„Nabouraný materiál se drtí pod skrápěním vodou," nechala se slyšet Helena Dvořáčková.

Běžný cestující se prý 
o své pohodlí bát nemusí.

„Výstavba terminálu provoz letiště nijak nenarušuje. Nyní v létě odbavujeme i deset letadel denně, včetně charterů do letních destinací, při zachování veškerého komfortu cestujících," vysvětlila ředitelka mezinárodního civilního letiště Hana Šmejkalová. „Přes letní sezónu odbaví pardubické letiště na 100 charterových letů do Bulharska, Řecka a do Černé Hory," vyjmenovala Nataša Hradní z tiskového úseku Magistrátu města Pardubic.

Do Burgasu a na Rhodos lze z Pardubic o prázdninách odletět také individuálně některou z pravidelných linek.

ZBÝVÁ VÍCE NEŽ ROK

Základní kámen terminálu byl položen před dvěma měsíci, výstavba by měla trvat až do září příštího roku, dohromady tedy 14 měsíců. Celý projekt vyjde na 256 milionů korun, v ceně je zahrnuto i vybudování příjezdové komunikace 
k terminálu. Částku zaplatí akcionáři letiště, tedy ze dvou třetin město Pardubice a z jedné třetiny Pardubický kraj. „Pro budoucnost a rozvoj letiště je stavba nového terminálu nutností," dodala Nataša Hradní.

Díky této investici by mělo pardubické letiště mít zázemí odpovídající úrovni cestování v 21. století. Rovněž by mělo vyhovovat poptávce leteckých společností po moderních, ale finančně dostupnějších letištních službách.

Eliška Kolmanová