Sledovat všechny policejní hlídky v reálném čase na mapě města? Donedávna to bylo běžné jen ve sci-fi filmech a počítačových hrách, ale ne v realitě. Jenže doba pokročila a s ní i moderní technologie.

Příklad z praxe: špatně zaparkované vozidlo. Strážníkovi stačí do telefonu napsat registrační značku. Tu systém ihned porovná s policejní databází a zjistí, jestli vozidlo není hledané a ukáže i jméno majitele. Strážník tak ani nemusí projíždět jednotlivé databáze, ani volat operační středisko, aby údaje porovnalo, jak byla doposud běžná praxe. Událost se do systému městské policie přenese za pár vteřin i s fotografií, přesnou GPS souřadnicí místa, záznamem o přestupku a zároveň se zobrazí jako značka na mapě, kterou vidí operační důstojník. Hotovo, vyřízeno.
A výhody jsou oboustranné, strážníkům například ubude papírování.

Tohle všechno umožňuje městské policii moderní technologie – přesněji elektronická databáze, vlastní software a mobilní telefon nebo tablet.
I když je to ve výzbroji městské policie úplná novinka, může strážníkům pomoci. V konečné fázi totiž podle sebraných dat mohou kriminalitě předcházet.
Systém otevírá nové možnosti pro samotný výkon služby v terénu, plánování směn a rozdělení úkolů podle hrozících rizik nebo rozšíření spolupráce.
„Pracujeme na propojení tohoto systému se systémy Policie České republiky tak, aby výsledné mapy kriminality zahrnovaly data obou policií, které pak lépe využijeme pro naši práci," řekl Deníku Rostislav Hübl, ředitel Městské policie Pardubice.

Technologie to zatím neuměla

Hlavní brzdou zavedení elektronického komunikačního systému u pardubické městské policie byla drahá technologie. Jenže s telefony, které dnes mají výkon kapesního počítače, přestává být spousta věcí problém.

Chytrý telefon umí víc než jen ukazovat policistu na mapě. Umožní mu přehledně zpracovat úřední záznamy přímo z ulice, prohlédnout registry hledaných osob a aut nebo pomoci s hledáním ztraceného dítěte. V Pardubicích ale nejde úplně o novinku.
„Se systémem pro přímé zadávání přestupků skrze mobilní databáze jsme začali už před osmi lety. Teď ale jeho možnosti podstatně narostly," vysvětluje Petr Kvaš, správce informačních technologií a někdejší ředitel Městské policie Pardubice.

Elektronicky už 8 let. Ale jen něco

Technologie od té doby ale pokročily a začalo se nabízet rozšíření možností mobilních zařízení. A zjištění polohy prostřednictvím GPS je dnes samozřejmé, dostupné a relativně přesné.
„Základem pro nás je takzvaný komunikátor. Sice existují speciální zařízení určená přímo pro policejní práci, ale stojí třeba padesát tisíc korun za kus. Šli jsme proto vlastní cestou a vytvořili  aplikaci pro 'chytré telefony'," pokračuje Petr Kvaš.

V poměru ke specializovanému komunikátoru je mobilní telefon s operačním systémem výrazně levnější variantou a jeho předností je i snadná a rychlá nahraditelnost. Každý strážník ve službě tak teď má u sebe služební telefon a v každém autě je navíc tablet. Podobný systém v České republice zatím využívá asi deset městských policií.

Zločiny předvídat

Kriminalita se dá předvídat, ale k tomu policie potřebuje analýzu ze získaných dat.
„Možnost získání polohy události je to, co chceme hlavně. Od letošního roku jsme přešli na verzi systému, který to umí. Základní cíl je mít každou událost – přestupek, trestný čin, podněty, stížnosti, které spolu zdánlivě nemusí souviset – v jedné databázi. Při dlouhodobém sběru dat mohou ukázat potřebné a obyčejnou statistikou neviditelné  souvislosti," říká Petr Kvaš.
Aby tohle všechno fungovalo, musela ale městská policie sestavit přesný slovník pojmů, které strážníci do systému budou zadávat. Ten má řádově stovky hesel.

„Přesné zadání pojmů bylo důležité proto, aby s daty bylo možno dále pracovat. Každý čin, přestupek nebo oznámení tak má v systému svůj přesný název a kód, podle kterého se bude v záznamech vyhledávat a třídit. Šlo o to separovat tato klíčová slova, aby se omezila takzvaná lidová tvořivost a strážník na ulici nezadával ke stejné události rozdílné názvy," podotýká Petr Kvaš.

Krimimapa napoví

A k čemu to všechno bude? Městská policie díky tomu bude moci posílat strážníky přímo tam, kde je bude potřeba. Počítač totiž podle zaznamenaných událostí umí graficky na mapě města vyznačit problémové oblasti podle druhu událostí nebo třeba vývoje v čase. Stačí si vybrat.

Takhle vidí dění ve městě operační důstojník. Jednotlivé hlídky se zobrazují jako křížek, řešené události jako balonky.

„Cíl do budoucna je ten, že analýza dat může výrazně napomáhat policejní praxi. Dá se z ní odvodit, co by se mohlo dít a kde. Náš cíl je dostat se tím k nasazení sil a prostředků podle potřeb konkrétní lokality. Z pohledu občana asi nikdy nebude stoprocentní spokojenost s tím, že strážníka uvidí. Nám to ale pomůže zefektivnit výkon služby v místech, kde nám dlouhodobě třeba dochází k trestné činnosti. Můžeme ji pak srazit i o desítky procent.  Je dvacáté první století, proč ke zkušenostem policistů nezapojit i tu techniku, když ji máme," uzavírá Petr Kvaš.

Operační: Díky GPS můžeme zrychlit zásahy

Jestli na novém systému městské policie je co chválit, pak je to rychlost.
Operační důstojník má přehled o všech strážnících v terénu přímo před sebou na obrazovce. Vidí jejich pozici, odkud přišli, jakou trasu ten den urazili i třeba momentální rychlost.
„K nahlášené události hned posílám nejbližší volnou hlídku a případnou posilu. Nemusím ztrácet čas výzvou po radiostanici všem v terénu a čekáním na odpověď. Kvůli lustraci osoby už také hlídka nevolá k nám, ale provádí ji sama prostřednictvím programu ve svém mobilním telefonu. Také to eliminuje některé chyby například při zadávání jmen. Teď údaje z občanky strážník opisuje přímo a nehrozí tak, že  dojde k přeslechnutí a omylu. Základní zprávu o události založí do systému samotná hlídka, my ji posléze můžeme třeba jen doplnit," vypočítává operační důstojník městské policie Petr Míča.

Magistrát: Investice do systému se nám vrátí

Investice do vybavení městské policie vyšla městskou kasu na asi čtvrt milionu korun. Městu se ale peníze vrátí prostřednictvím většího výkonu strážníků ve službě. „Městská policie Pardubice má zhruba sto příslušníků, což na téměř stotisícové město není mnoho. Snažíme se jim proto usnadňovat práci, aby nebyli zavaleni zbytečným papírováním a mohli více času trávit v terénu. Jedním ze způsobů je zavedení vylepšeného mobilního systému. Díky tomu si strážníci mohou přes mobilní telefon během malé chvíle vyhledat záznam o kontrolované osobě či vozidle a zároveň do systému zapsat například informace o přestupku. Jsem ráda, že se povedlo využívání tohoto modernizovaného systému zavést do běžné praxe. Tato čtvrtmilionová investice je krok vpřed, která má beze sporu smysl a díky níž budou strážníci odvádět stále lepší práci," konstatovala primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

„Je to novinka, ale zvykáme si," říká strážník

Výhoda nebo ne? Jako jednoznačné plus hodnotí nový datový systém pardubické městské policie strážník Tomáš Dufek. I přes některé mouchy nového systému.
„Když budeme hledat, najdeme. Občas ještě něco ve formuláři chybí. Pořád ale systém ladíme a úpravy jsou k dispozici ihned. Zatím největší limit toho mobilního zařízení se projevuje při psaní. Vyťukávání na dotykové klávesnici je pomalé a na ulici u případu tak člověk stráví o chvilku déle. Na druhou stranu mám ale údaje okamžitě v systému a už se nemusím na konci směny starat o vypisování. Hlavně ale – jsou to data i se snímky a přesnou polohou na ulici, takže prakticky nezpochybnitelná," popisuje nový systém pardubický strážník Tomáš Dufek.