Na hlavním nádraží v Pardubicích ukázal JINDŘICH ROSŮLEK, osmnáctiletý student Střední zdravotnické školy (SZŠ) Pardubice. Pomohl totiž zachránit život.

„Vystoupil jsem z vlaku a viděl chumel lidí kolem ženy na zemi. Už u ní byl někdo z ochranky a zaměstnankyně nádraží. Přistoupil jsem tedy k nim a nabídl pomoc," prohlásil Jindřich Rosůlek.
Žena zkolabovala a spadla do kolejiště. Odtamtud jí svědci vytáhli na peron.

„Žena byla bez dechu, nemohl jsem nahmatat ani srdeční tep. Začal jsem proto s masáží srdce a v resuscitaci pokračoval střídavě s pracovníkem ochranky až do příjezdu záchranné služby, kterou mezitím už někdo volal," poznamenal Jindřich Rosůlek.

Sám, ač student zdravotnické školy, se v takové mezní situaci ocitl poprvé. Reagoval však správně. „Bylo to poprvé, kdy jsem se ocitl v takové situaci a přiznávám, že jsem z toho byl vyklepaný, ale co jsme se ve škole učili o resuscitaci, mi naskočilo hned automaticky. Pak už jsem dělal všechno, co šlo," popsal své pocity mladý zachránce.

Díky jeho úsilí začala bezvládná žena opět reagovat.

„Naše posádka přijela ve chvíli, kdy už žena začala zvracet a otáčeli ji na bok. Pacientku jsme přebrali, zaintubovali a předali na ARO pardubické nemocnice," potvrdila mluvčí záchranné služby Helena Škuligová.

Potěšena pohotovou reakcí studenta, který se v budoucnu chce stát záchranářem, je i ředitelka školy. „Jsem velice ráda, že se k tomu takto postavil," chválila Monika Máslová, ředitelka Střední zdravotnické školy Pardubice.