Na druhé straně cestovní kanceláře v České republice řeší problémy s návraty českých turistů domů. České ministerstvo vydalo výstrahu před cestováním do Egypta.
Turisté jsou urychleně stahováni z egyptských letovisek zpět do České republiky.


„Jsem ráda, že jsme s přítelem dovolenou do Egypta zrušili. Neumím si představit být v nejistotě, zda-li odletíme a vrátíme se domů. Zaplatili jsme oba storno poplatky a zbylé peníze nám byly bez problémů vráceny," prohlásila studentka Filozofické fakulty Univerzity Pardubice Barbora Mikysková.

Chystané lety byly zrušeny. Klientům cestovní kanceláře nabízejí alternativu zájezdu do jiných zemí. Pokud se turisté přesto rozhodnou v ohrožených resortech zůstat, platí pro ně přísný zákaz vycházení z oploceného pozemku hotelu ve večerních hodinách.
Výstrahy se týkají především resortů u Rudého moře. Jedná se o Marsa Alam, Hurghady, Šarm aš-Šajchu, Duhabu, Nuweiby a Taby.
Protesty proti bývalému prezidentovi se začaly měnit v konflikty s armádou, které v polovině srpna přerostly v hromadné krveprolití. Vyžádaly si přes 450 obětí. Situace je kritická a hrozí vypuknutí občanské války. Problémy výrazně zasáhly cestovní ruch Egypta, jež přijde o značnou část finančních prostředků.

Vítězí Řecko

Klienti, kteří nechtějí přistoupit na nezrealizovaný zájezd, cestovní kanceláři zaplatí storno poplatky. Zbytek peněz jim vrátí. Turistů, jež chtějí vrátit peníze, je minimum. Většina z nich si vybírá alternativní dovolenou v jiné zemi. Jelikož se cena náhradních dovolených cenově liší od zájezdů do Egypta, klienti si přesahující částku musejí doplatit. „Nabídka zájezdů je velmi omezená. Mnoho kapacit  je vyprodaných, některé cestovní kanceláře dokonce navýšily v jiných destinacích  ubytovací kapacity. Největší zájem o náhradní dovolenou je do Řecka, Turecka, Tuniska a Bulharska," komentovala situaci tajemnice Asociace Kateřina Petříčková.

Cestovní kancelář Fischer zrušila všechny zájezdy do Egypta do 25. srpna. „Od září počítáme s obnovením zájezdů. Cestovní kancelář předpokládá útlum zájmu ze strany nakupujících. V tomto případě plánujeme slevové akce. Zájezdy chystáme na méně zasažená místa nepokojů, jako je Hurghada. Zájezdy na Sinajský poloostrov budou dočasně omezeny nebo úplně zrušeny. Kancelář poskytuje náhradní a bezplatnou změnu dovolené. Nejvyhledávanějšími destinacemi jsou Španělsko, Řecko a ostatní evropské země," uvedla vedoucí pardubické pobočky Kateřina Korbelová.

„Cestovní kanceláře specializované na zájezdy do Egypta přijdou až o 45 milionů korun," řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

(sk, aja)