Další razantní proměna se chystá na Studentské ulici v Pardubicích.

Po výstavbě kruhového objezdu, která se uskutečnila v roce 2009, se od příštího pátku chystá kompletní změna v celé ulici. Změna pro řidiče bude zcela patrná. Zmizí parkovací místa podél silnice. Místo nich se Univerzita Pardubice, jejímž areálem silnice prochází, chystá vybudovat náhradní parkovací stání. Zároveň s vozovkou se opraví chodník na straně ulice přiléhající k budově dopravní fakulty.

Další důležitá změna bude rozdělení jízdní části vozovky středovým pásem. V jeho středu bude umístěny sloupy veřejného osvětlení. Na nich bude zajímavé především to, že se u nich počítá i s případnou montáží trolejového vedení.

„Naším záměrem je linku vedoucí k univerzitě elektrifikovat. Nebude to však dříve, než za dva roky, ale rekonstrukce už využijeme k osazení vhodných sloupů," uvedl ředitel Dopravního podniku města Pardubic (DPMP) Tomáš Pelikán.

Na rekonstruované ulici přibudou také dva vyvýšené přechody pro chodce. Kromě nich na řidiče čekají ještě další dva „skoky" – zpomalovací polštáře, jaké jsou v současné době například na pardubickém nábřeží Závodu míru nebo v ulici Za Pasáží. Po stranách vozovky se objeví i cyklopruhy a rychlostbude zřejmě omezena na třicet kilometrů v hodině.

Stavební práce také znamenají, že linky městské hromadné dopravy číslo 10 a 16 budou vedeny po Hradecké ulici a zastávku Univerzita u kruhového objezdu nebudou obsluhovat. „Stanice Univerzita bude v obou směrech nahrazena zastávkou Polabiny, Hradecká," informovala mluvčí (DPMP) Jitka Malinská.