Celkem 31 snoubenců se nechalo oddat v Pardubicích, běžnou sobotu jich bývá okolo 20, řekla pardubická matrikářka Zdeňka Havlíčková. Některé svatby se odehrávaly tradičně v obřadních síních radnic, jiné například za zvuku historické hudby na hradě Kunětická hora u Pardubic.

"Oddávali jsme v rytířském sále. Některé páry přivítal v historických kostýmech hradní pán s paní a připili si společně. Nechyběli ani trubači," řekl kastelán hradu Kunětická hora Miloš Jiroušek.

Tři dvojice se rozhodly vstoupit do společného života jako manželé na renesančním zámku, řekla Havlíčková.

Ve Svitavách dnes oddali úředníci v obřadní síni radnice 14 svatebních párů, v Chrudimi pak osm. Pro víkendové dny s obyčejnějším datem se v těchto městech rozhodne během roku maximálně tři až pět dvojic, řekly chrudimská a svitavská matrikářka Alena Vojtěchovská a Jitka Flíglová.

Naopak v Ústí nad Orlicí mezi svatebčany o 7. červenec zájem nebyl vůbec a v tento den se na radnici neoddávalo, řekla Milada Flídrová.

"V Ústí máme jen 60 svateb do roka. Ani jsem na tuto sobotu nevypisovala termín, ale kdyby byl zájem, tak samozřejmě budeme oddávat," uvedla úřednice.

Stále větší oblibě se těší netradiční místa svateb. Přestože svatby v obřadních síni radnic stále převažují, častěji se také konají na zámku v Pardubicích, na hradě Kunětická hora nebo také na zahradě pod jabloní u rodinného domu nebo v parcích. "Zájem začal stoupat tak před dvěma roky," řekla Flídrová.