Při veřejné debatě s prezidentským kandidátem Janem Švejnarem, která se uskutečnila v pondělí v přeplněném Domě techniky, byli hodně slyšet rovněž představitelé dělnických profesí.

„Lidé jsou otrávení z vystupování některých politiků,“ řekla jedna z účastnic debaty. Ta vyjádřila silné rozhořčení i nad tím, jak zahraniční zaměstnavatelé s dělníky jednají. „Hlavně střední management by byl nejraději, kdyby v podnicích pracovali lidé s vystřelenými mozky za minimální peníze,“ uvedla doslova.

Nelíbila se jí ani diskriminace žen s dětmi a osob středního a staršího věku. „Není důvod, proč by neměly zahraniční společnosti respektovat zákony České republiky,“ reagoval Jan Švejnar. „Diskriminace žen a starších lidí by neměla být tolerována. Také je třeba více investovat do vzdělání, abychom byli ve světě konkurenceschopní,“ pravil.

„Kdyby nebylo dělníků, tak byste se vy nahoře ani nenajedli,“ pokračoval v debatě mladší muž, který sondoval, jak by se prezidentský kandidát stavěl k případné stávce dělníků. „Stávku považuji za extrémní zbraň,“ poznamenal Jan Švejnar, který se v Pardubicích prohlásil za ekonoma se sociálním cítěním. Tato kombinace se podle jeho slov nevylučuje. „Je možná,“ uzavřel.

Švejnar při veřejné debatě bojoval pouze s mobilem

 

Na veřejnou besedu do pardubického Domu techniky zavítal včera pozdě odpoledne společný prezidentský kandidát ČSSD a Strany zelených Jan Švejnar.

„Nečekala jsem, že tu bude tak narváno. To mohli rovnou svolat do ČEZ Areny nebo někam na náměstí,“ pohlédla jedna z návštěvnic na sál praskající ve švech. O tom, že se v něm sešli především Švejnarovi příznivci, svědčil i mohutný potlesk na přivítanou.

„O Pardubicích vím už od útlého dětství, kdy jsme oceňovali především zdejší perník. Později jsem obdivoval aviatika Jana Kašpara,“ líčil prezidentský kandidát, který vysvětlil i údajné nedorozumění spojené s pozváním na tuto besedu. „S Pardubicemi jsme byli v kontaktu, ale můj tým zřejmě nepochopil, že jsme sem byli také pozváni. Šlo pravděpodobně o chybu z naší strany. Když jsme navrhli, že do Pardubic zamíříme v den, kdy jsme chystali do Hradce Králové, měli už lidé, s nimiž jsem se měl sejít tady, jiný program. Proto se návštěva Pardubic konala až nyní.“

Otázky na tělo? Ne

Hned v úvodu jeho projevu zazvonil Švejnarovi mobil. Chvilku trvalo, než se prezidentskému kandidátovi podařilo vyřadit svůj přístroj z provozu, ale poté už vše probíhalo hladce. Pardubická debata byla poklidná, žádné nepříjemné otázky na tělo v ní nepadaly.

Lidé spíše vyjadřovali Švejnarovi podporu v boji s Václavem Klausem, kterého nejčastěji označovali jako „pána, co teď sedí na Hradě“.

Švejnara se v Pardubicích ptali i na obézní Američany

Na pondělní veřejné debatě sprezidentským kandidátem Janem Švejnarem padlo vzaplněném Domě techniky ipár kuriózních dotazů. Například, jak je možné, že vAmerice je tolik obézních lidí a on je takový štramák.

„Je to paradox, ale obezita se vAmerice týká hlavně chudých lidí. Zatímco ti bohatí mohou do fitness center, chudí celý den pracují, pak usednou před televizi a nezdravě jí,“ líčil Jan Švejnar. Ten odpověděl také na otázku, zda údajný zvýšený počet sebevražd vČeské republice je důsledkem korupce či špatné legislativy.

„Votázkách sebevraždy nejsem expert. Ale určitě to bude ovlivněno itím, co se ve společnosti děje. Toto nebezpečí bychom měli brát vážně,“ reagoval prezidentský kandidát, jenž se pousmál nad dotazem, jestli znamenal výrok někdejšího tajemníka českých premiérů Zdeňka Doležela „pět na stole včeských“ spíše než žádost oúplatek číslo podprsenky paní soudkyně, která měla na starosti jehokauzu.

„Korupce obecně je fenomén slabého právního systému, kdy občané nerespektují právní normy, necítí se být jimi vázáni a nehrozí jim právní postih,“ řekl Jan Švejnar, který prý svou manželku nechal vPraze. „To je škoda, měl jste ji vzít ssebou. Vždyť je sympatická,“ ozvalo se ze sálu, stejně jako ostrá kritika současného prezidenta Václava Klause:

„Za pána, co sedí na Hradě teď, se stydím. Za tu dobu, co je vpolitice, udělal spoustu špinavostí. Jestli ina něj budete takhle mírný, nevím, nevím. On by totiž zasloužil vyprášit kalhoty,“ řekl doslova muž, který nechyběl ani na Švejnarově veřejné debatě veZlíně.

„Pokud budu zvolen prezidentem, tak na Velkou pardubickou rád přijedu,“ neodmítl Švejnar pozvání pardubického radního a též předsedy představenstva Dostihového spolku Miroslava Petráně.